26 d’abril del 2009

Diumenge laic i progressista


Una trobada passada per aigua. Aquest és el resum de la Trobada general Terrassa 2009 "Desconnecta, surt al carrer" d'Esplais Catalans-Esplac. A les 12 del migdia portes obertes a mares i pares, antics membres i institucions. Finalment es decideix suspendre l'acte públic. S'activa el Pla B: Un improvitzat escenari al Poliesportiu La Cogollada rep a tots els infants i adolescents. L'incombustible Oriol Canals anima la festa un cop més. I fins i tot hi ha pares que s'atreveixen a ballar els ritmes kumbaians. Molta atenció a l'activitat prevista al web oficial de la Trobada:

El diumenge al matí, podrem gaudir d’una deliciosa activitat. Al Passeig Vapor Gran de Terrassa podrem veure una exposició d’aparells per cuinar amb el Sol i alternatives per estalviar energia convencional en preparar aliments. Uns monitors ens explicaran els detalls dels aparells, i si fa sol, veurem com funcionen i com les cuines solars parabòliques preparen una xocolatada solar, amb aliments ecològics i de comerç just que podrem degustar.

Felicito als dirigents de l'Equip de direcció per l'encert de fer un cop més una cançó de la trobada. Es pot escoltar aquí. Ara el repte és començar a planificar la propera trobada. Llenço una proposta visionària: Tarragona. El temps dirà.

Marxem cap a l'Assemblea de l'Associació d'Estudiants Progressistes (AEP). A les 15:30 h ens esperen a l'Espai Jove de Gràcia, seu del Consell de la Joventut de Barcelona. L'objectiu és posar rúbrica a un treball realitzat entre l'MLP i l'AEP al llarg dels darrers mesos. En Joffre i l'Anna Signen el protocol de relació. Abans els hi demanem que ens diguin quin ha estat el debat a la Ponència. La seva preocupació va entorn a l'equidistància entre l'MLP i els tres sindicats progressistes (AEP, AJEC i Estudiants en acció) i quin és la motivació de l'MLP per aprofundir en la co·laboració, així com saber perquè l'MLP vol aprofundir el marc de relacions.

La culminació d'un treball impulsat per la direcció sortint, la Nora i l'Albert, qui han fet un treball excel·lent en moments difícils per l'associacionisme estudiantil. Tot just signat el Protocol, comença la cloenda. Participen el José Luis Aguilar (CNJC), Víctor Albert (CJB), Andreu Espínola (AJEC), Eulàlia Reguant (Espai Jove de la Intersindical-CSC), Aina Querol (Acció Jove - Joves de CCOO), Janet Sanz (Joves d'Esquerra Verda) i tres companys de la Joventut Comunista del PSUC-Viu, dels Co·lectius de Joventut Comunista-CJC i d'Alternativa Jove-Joves d'EUiA, que no recordo els noms.

A la fotografia la nova direcció de l'AEP per als propers dos anys. Al capadavant l'Anna, la segona coordinadora nacional noia a l'organització. Moltes felicitats a tots cinc.

Sopar de la Fundació Pere Ardiaca



Dissabte. 21:30 h. Cotxeres de Sants. Comença el sopar anual de la Fundació Pere Ardiaca. Enguany dedicat a la Setmana tràgica (1909). Dos centenars de persones en taules rodones de 10 persones. A la taula presidencial amb en Joan Coscubiela, ja president de la Fundació Cipriano García, en Joffre Villanueva, secretari general de l'MLP i en Celes Sánchez, president de la Fundació Pere Ardiaca. Amb l'arribada dels postres comencen el repartiment dels Premis. Tot just abans, però, en Joffre Villanueva presenta el video amb coproducció de la Fundació Pere Ardiaca i la Fundació Ferrer i Guàrdia. Trobo a faltar en Juanma Patón, la Laia Forné, el Fidel González, el Sandro Maccarrone, la Mireia Mora... En Celes argumenta que la crisi ha fet que molta gent no hagi anat al sopar. Suposo que el València-Barça també haurà tingut a veure. També em sorprèn veure el Manel Delgado a la taula del costat.

Tal com defineixen al seu lloc web, la Fundació Pere Ardiaca, és una entitat sense ànim de lucre i de caràcter social i cultural fundada el 26 de gener de 1987 pel Partit dels i les Comunistes de Catalunya, és un centre de debats, estudis, investigacions i projectes socials, amb la finalitat de contribuir a la discussió i elaboració de propostes alternatives a l’actual sistema neoliberal; contribuir al desenvolupament d’un projecte emancipador a Catalunya i desenvolupar quatre valors fonamentals: llibertat, solidaritat, igualtat i fraternitat.

A les 00:00 h. sortim rumb a l'aniversari de la Diputada Ortiz al seu estimat barri de Sant Andreu. Però això ja no és cosa d'aquest blog...







25 d’abril del 2009

Una fita amb la història

Ahir a les 19:30 l'MLP tenia una fita amb la història a la Cooperativa Obrera Tarraconense (COT). Deu minuts abans de l'hora prevista ja estava la sala d'actes plena. I deu minuts més tard de l'inici en Raimon Goberna donava la benvinguda als assistents i repartia la paraula al Jordi Collado, comissionat MLP al Camp de Tarragona, Alícia Garcia de Cooperacció-Reus, a Josep Sánchez Cervelló, promotor de l'Ateneu Republicà de Tarragona i professor de la URV i Santi Castellà, vice-rector de la URV i patró de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Finalment en Raimon va cloure l'acte convidant als assistents a baixar al bar al piscolabis.

Les intervencions van anar dirigides a celebrar l'arribada de l'MLP al Camp de Tarragona com a una proposta d'articulació d'iniciatives socials sota un ideari en comú. En Raimon Goberna va agrair el paper que han tingut la Montse Zaragoza, impulsant les jornades a la URV, i en Jordi Collado i el Mario Burzuri, muntant l'acte i orientant la tasca institucional impulsada pel secretari general, en Joffre Villanueva.

La representació institucional estava encapçalada per Xavier Sabater, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, acompanyat de Jean-Marc Segarra de Joventut i Jordi Navarro d'ADIGSA. En l'àmbit municipal, van assistir la Begoña Floría, de l'Ajuntament de Tarragona; Salva Matas, de l'Ajuntament de Cambril; Ernest París, de l'Ajuntament de Reus. Va haver-hi presència del PSC (recordo en Joan Ruíz), ERC (recordo en Pau Ricomà), ICV (recordo el Lluís Balart, l'Arga Sentis, en Josep Sementé), EUiA (recordo l'Iñaki Vázquez i en Juanma Patón) i Alternativa Baix-Gaià (recordo en Lluís Suñé). No van assisitr en Jaume Pros i en Jordi Salvador, de CCOO i UGT respectivament, si bé, havien signat el Manifest les setmanes anteriors.

Pel que fa a les entitats d'àmbit local: la Fundació en Xarxa (Joan Josep Izquierdo), l'Ateneu de Mar i l'AE Mestral de Cambrils (Ramon Canalda), l'Ateneu Acàcia (Vicenç Abellan), Sandra Ramos, Cooperacció-Tarragona...

Òbviament, hi havia un munt de cares desconegudes pels vinguts de Barcelona procedents del món associatiu, institucional i cooperatiu del Camp de Tarragona. Hi va haver moltes converses que feien pensar que ahir es va començar a gestar una procés molt important en els propers mesos, que han de portar a l'MLP a esdevenir una entitat referent a la nova Àrea metropolitana, tal com s'explica en el Manifest.

En l'àmbit associatiu de país, cal destacar l'assistència d'Amaya Alba, presidenta d'Espais per la Igualtat; la Núria Galán, nova presidenta del CISEC; en Víctor Albert, secretari d'organització de l'AJEC. El teixit associatiu progressista del país comença a veure una cita ineludible els actes de l'MLP. Un total de 15 persones van baixar de les entitats membres de l'MLP, amb la presència de 8 de les 9 entitats. Va faltar Esplac que en els mateixos moments que se celebrava l'acte, començava les inscripcions a la Trobada general a Terrassa amb la participació de més de 3000 infants.

Diferents impactes en els mitjans de comunicació al llarg d'aquesta setmana: ràdios, canal català, el punt, el diari de tarragona, etc. En Mario Burzuri, ja té feina per fer un bon dossier de premsa quedi pels anals de la història de l'associacionisme laic al Camp de Tarragona i pel manual de creixement territorial de l'MLP. Al mateix temps, la galaxia laica ha escalfat motors aquesta setmana. Podeu llegir a:

Les properes passes són tancar el tema del local, realitzar les jornades de la URV -amb 200 inscrits i més de 30 entitats participants!-, i celebrar el Sopar de l'Associacionisme Laic a Cambrils en el marc de la Trobada general 2009. Més enllà d'aquestes accions, serà l'MLP al Camp de Tarragona qui haurà de determinar com es volen organitzar i planificar

Tres encerts en:

1) La intuïció de pensar que el Camp de Tarragona podia ser un lloc on desplegar l'ideari laic
2) El procés associatiu i institucional: Gràcies Santi Castellà per les teves orientacions!
3) L'elecció dels recursos humans amb l'elecció de Jordi Collado, com a comissionat MLP al Camp de Tarragona i en Mario Burzuri, com a coordinador territorial. Gràcies als qui ens els vau recomanar!

I una conclusió final:

Aquesta és una demostració de com generar estructura en base a unes idees de canvi social, però el que és més important, és un bon exemple de treball en equip. M'atreviria a dir que més de 50 persones amb responsabilitats importants o trajectòries vitals rellevants, han estat còmplices d'aquesta primera fase del procés.

Gràcies a totes i tots.

19 d’abril del 2009

Ateneu Republicà de Tarragona en marxa!

El divendres 17 d'abril al vespre teníem una cita amb part de les forces laiques i progressistes de Tarragona. L'impulsor en Josep Sánchez Cervelló, una vella amistat dels socis fundadors de la Fundació Ferrer i Guàrdia.

A l'acte van assistir més de 60 persones procedents de diferents sensibilitats polítiques i associatives. La sala gran del Piscolabis es va quedar petita per acollir tots els comensals. El motiu? Celebrar el 78è aniversari de la República i proposar obertament la creació de l'Ateneu Republicà de Tarragona.

L'organització va donar la paraula al Joffre Villanueva, secretari general de l'MLP, que va felicitar la iniciativa i la va contextualitzar en l'impuls de l'MLP al Camp de Tarragona.

En definitiva, dos motius per estar-ne contents: 1. La possibilitat que hi hagi una entitat cultural adulta a Tarragona que vulgui treballar per recuperar el fil de la història i 2. La voluntat manifesta d'estar vinculat al Moviment Laic i Progressista a través d'Ateneus Laics i Progressistes i esdevenir un referent en el combat en favor del republicanisme i l'associacionisme laic.


A la fotografia, en Mario Burzuri, coordinador de l'MLP al Camp de Tarragona, en Jordi Collado, comissionat de l'MLP al Camp de Tarragona, en Joffre Villanueva, secretari general de l'MLP, en Fidel González, d'Ateneus Laics i Progressistes i jo mateix.


De visita al MJALP

Una hora després d'haver agafat el tren d'alta velocitat a Barcelona arribem a l'Estació de Delicias, de Saragossa. Per cert, una delícia arquitectònica per la seva gran coberta sense columnes a una alçada de més de 25 metres d'alçada. En Jesús Tajada ens espera. La primera conversa sobre l'Estació, ens comenta algunes de les crítiques que s'han fet des que el 2003 es s'inaugurés: la gran dimensió dificulta l'escalfament, les llargues distàncies entre les guixetes i les vies, així com la polèmica per la llunyania del barri de les Delicias, on està ubicada del centre.

La reunió és la seu del MJALP, allotjat a la seu de la UGT. Comencem a les 11. Per part nostra els habituals de la roda que hem fet aquest mes: en Joffre Villanueva, al capdavant, en Fidel González, comissionat per a la creació de l'MLP-e i jo mateix.

El Movimiento Juvenil Laico y Progresista de Aragón (MJALP) va néixer el 1997, amb l'arribada de la dreta a bona part de les institucions aragoneses. Després dels atacs a la Federación de Casas de Juventud, es va constituir un fòrum jove, que fou l'antedent del MJALP. Actualment està format pel: Departamento de Juventud de UGT Aragón; les Juventudes Socialistas de Aragón; ADEA, la Asociación de Estudiantes de Aragón; EDU, Estudiantes en Defensa de la Universidad; Magenta, colectivo juvenil LGTB i Mujeres Libres de Aragón. També en forma part la Fundació Lola Soler i l'Escola de temps lliure "REDES para la Transformación Social".

Un dels projectes estrelles és el Confluencias, un espai de trobada de col·lectius, dirigents juvenils i joves en general. En porten 14 edicions amb la d'aquest any, i se celebra al municipi de Torrelles, a la comarca de Tarazona i el Moncayo. Es fa al juliol i acostuma a durar unes tres setmanes. Hi estan convidades a participar gran part de les organitzacions laiques i progressistes d'Aragó.

Acordem impulsar la creació d'una estructura estatal més enllà del Triangle Laic amb un triple objectiu: aprofundir en el debat laicista, fer lobby i generar un punt d'intercanvi i trobada. Coincidim també que l'MLP ha de ser una organització que superi l'àmbit juvenil, com és el cas de la realitat a Catalunya, des de l'arribada de la Cooperacció i la creació d'Ateneus Laics i Progressistes. L'MLP a Aragó es postula per a dirigir la secretaria de formació i ofereix Torrellas com a punt de referència per a trobades. Acabem a les 15 hores. La sintonia és bona. Coincidim en visualitzar que comença una nova etapa interessant en el combat de la laïcitat.

4 d’abril del 2009

L'MLP al País Valencià

Ahir divendres vam anar a Quart de Poblet, al País Valencià. Teníem reunió amb el Moviment Laic i Progressista. Forma part de la ronda de visites que estem fent amb el Joffre Villanueva, secretari general de l'MLP i el Fidel González, comissionat MLP per a la creació del Triangle Laic i l'MLP-e.

Ens rep en Leo Soria, el nostres interlocutor en els darrers temps. Visitem el local que concentrarà la futura seu d'operacions de l'MLP-País Valencià i que ara pertany a la Fundació Movimiento Ciudadano. També visitem tres equipaments de titularitat municipal, entre els que destaca CJ El Barranquet de Quart, que allotja la seu també d'un dels centres d'esplai d'Esplais Valencians, l'Esplai Somriure. Actualment formen part 7 centres d'esplai i les perspectives de creixement són interessants. Les cases de joventut han reorientat el seu treball cap a l'adolescència.

Estem d'acord que que una bona estratègia per créixer és plantejar un apropament a Escola Valenciana. Escola Valenciana - Federació d'Associacions per la Llengua, és la suma de 24 coordinadores comarcals i entitats culturals que treballen al llarg del País Valencià. Segons la seva web, les Coordinadores comarcals són l'origen de les inquietuds de mestres, professorat, pedagogs i pedagogues que, des dels primers anys de democràcia, van apostar per una escola de qualitat i en valencià sota postulats de renovació pedagògica.

Marxem a les 19:20 h. en Euromed. La visita deixa algunes dosis d'esperances per a un canvi al País Valencià des de l'associacionisme. La base de l'MLP és sòlida. Temps al temps.

2 d’abril del 2009

7 anys de pla nacional i +

Ahir dino amb en Marcel Prunera. Ens vam conèixer l'any 2002, a la presentació del PNJ, la darrera gran actuació de consens en polítiques de joventut a Catalunya, que va impulsar la Rosa-Maria Pujol. Tots dos coincidim que la seva tasca va ser impressionant. Encara a dia d'avui recordem el personatge que ens va unir aquella nit a un local de l'Esquerra de l'Eixample, actualment reconvertit en un after-hours (Entença 242). Com han canviat les coses d'ençà! Parlem de política, d'associacionisme (allò que ens va unir), i de qüestions més íntimes, inevitable parlar d'en Fèlix i en Blai. Valorem que ja fa una pila d'anys que ens coneixen. Sempre he tingut una certa admiració cap al Marcel personatge. El motiu? No hi ha trobada que no deixi de sorprendre'm. Crec que és mutu. Mantenim una visió semblant de l'acció política i és la visió que les idees no viuen sense organització. Prometem veure'ns més aviat que tard.