25 de juny del 2009

Contra la crisi a l'estiu... Associacionisme educatiu!

Acció Escolta de Catalunya, Casals de Joves de Catalunya, Esplais Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya han posat en marxa una campanya de promoció de l'educació popular. Farts dels missatges assistencialistes i caritatius de determinades entitats, han decidit passar a l'acció i vindicar el model de compromís associatiu basat en l'altruisme.

És possible que les empreses socials que lideren aquest missatge s'enfadin davant aquesta campanya, però també és comprensiu que aquestes entitats vegin com els mitjans de comunicació parlen d'un model de lleure que poc té a veure amb els 300 centres d'esplai i agrupaments escoltes i un total de 25.000 infants i joves que sumen aquestes entitats.

Em falta Escoltes Catalans, un cop més s'han baixat del barco. Quan escric aquest post desconec perquè ho fan. Però és una pena, sempre ha estat una entitat que ha fet bandera d'aquest model de participació educativa i política. Bé, no és rar, tampoc estan a la Lliga per la Laïcitat i es declaren l'associació laica de l'escoltisme català.

Quant al sector del lleure educatiu, sembla impossible a dia d'avui trobar punts en comú que permetin a les entitats posar en marxa una agenda comuna. Podria ser des de la llei fins a mesures concretes. Tant és. Si bé els posicionaments d'uns i altres fan difícil recuperar aquella imatge d'unitat d'etapes anteriors. Una llàstima.

Ara cal mobilitzar els caps escoltes, monitors i dinamitzadors juvenils. Cal que escanpin per la xarxa el missatge de la campanya. Sobretot, per quan es trobin un diumenge a casa mirant el telenotícies del mes de juliol, i aparegui una notícia fresca d'estiu parlant que la professionalització del lleure educatiu és la via cap a la qualitat i que el voluntarisme associatiu forma part del passat, siguin capaços de fer la crítica oportuna i no se sentin estúpids per la feina que fan. Tot el contrari.

Per sumar-se al Manifest i més informació aquí.

22 de juny del 2009

Trobada general MLP Cambrils 2009 estàs convocat! estàs convocada!



El passat 5 i 6 de juny va tenir lloc la cita anual dels dirigents de l'MLP a Cambrils (Camp de Tarragona). Es va plantejar amb un doble objectiu: Reforçar la presència de l'MLP al Camp de Tarragona després d'un intens procés que havia començat tot just un any abans així com culminar una primera fase de debat estratègic que està vivint l'organització.

Pel que fa a la consolidació de l'estructura territorial del Camp de Tarragona, els dirigents de l'MLP van tenir l'oportunitat de conèixer a Jordi Collado, comissionat MLP per al Camp de Tarragona, i Mario Burzuri, coordinador territorial i personal alliberada per a la realització de l'impuls de l'MLP.

Quant als continguts, el primer dia es van presentar les conclusions resultants del grup de treball promotor i impulsor del debat estratègic, amb una proposta en ferm de missió, visió i valors. El segon dia es van fer grups de treball entorn al creixement, la comunicació i l'organització, amb l'objectiu de debatre sobre accions concretes a realitzar per al trienni 2010-2012.

Hi van assistir una seixantena de dirigents al llarg de tota la trobada i el punt màxim de participació va ser al II Sopar de l'Associacionisme Laic, en el que s'hi van sumar una quarantena de dirigents i responsables institucionals del Camp de Tarragona. La part lúdica del divendres a la nit es van complementar amb l'assistència de la caravana laica al concert de Tequila, organitzat per l'Ajuntament de Cambrils amb motiu de la fira.

Per primer cop, a la Trobada general hi han participat al llarg de tot el cap de setmana l'AJEC-AEFP-CISEC, l'AEP i SOS Racisme, entitats amb les que l'MLP manté una relació estratègica prioritària fruit dels acords signats anteriorment. A més, com ja és habitual a les darrers trobades van participar companys fraternals de l'MLP al País Valencià, a les Illes Balears i a Aragó, així com d'ASDE, els escoltes laics a Espanya.

Poc a poc, es va consolidant un nou model de trobada basada en tres idees: 1) Es fonamental tractar qüestions estratègiques d'interès general amb treball previ a les entitats membres, 2) És molt positiu convidar a les entitats amb qui ja treballem colze a colze al llarg de l'any perquè coneguin de primera mà els debats de l'organització i 3) La vocació de reforçar el vincle territorial a partir de la celebració del sopar de l'associacionisme laic, en el que es pretén reforçar el reconeixement d'entitats i dirigents de base.