3 de maig del 2012

Esplac, punta de llança de la Catalunya lliurepensadora


Les parròquies i les associacions de veïns va acollir a partir dels anys seixanta una nova fórmula d'associacionisme educatiu. L'any 1982 neix Esplais Catalans – Esplac- a partir d'un grup d'esplais del Barcelonès que aposten per definir-se com a laics. 30 anys després aquella vintena d'entitats s'han convertit en 101, i aquella petita coordinadora s'ha convertit en una gran federació que aposta per un projecte d'esplai republicà, federal, laic, democràtic i progressista. Esdevé una escola de participació i educació cívica. El procés vertiginós de secularització a Cataunya la farà situar-se al capdavant de les organitzacions d'escoltisme i esplai, ocupant un espai central a Catalunya. De d'Esplac s'ha impulsat la creació d'Encís (abans Entorn), una cooperativa de serveis educatius i comunitaris que dóna feina a 500 treballadors i que suma més de 10 milions d'euros de facturació. Des d'Esplac s'ha impulsat la creació de l'Escola El Sol, com a espai de formació política i pedagògica amb més de 3000 participants anuals. Des d'Esplac s'ha contribuit a la creació de Casals de Joves de Catalunya, una federació de 25 associacions juvenils sense precedents al país. I des d'Esplac s'està ajudant l'impuls d'una xarxa d'acció social i comunitària més enllà de l'esplai voluntari. Ara bé, la seva vitalitat innovadora i democràtica contrasta amb el dèficit estructural de locals, qüestió que, per altra banda, també a afecta a tot l'associacionsme laic d'aquest país. 

L'Esplaiada és la Trobada general d'Esplais Catalans i es farà a Ripoll els propers 4, 5 i 6 de maig i serà l'escenari ideal per celebrar que, després de 30 anys d'història, el projecte d'Esplais Catalans és vigent, fort i viu. Entre els principals reptes de la Trobada hi ha els de donar a conèixer i treballar els valors que promouen des dels esplais com és la participació infantil i juvenil així com seguir treballant per aconseguir el reconeixement social que es mereix la tasca educativa i comunitària. No és casualitat que es faci a Ripoll ja que suposa una gran ocasió per constatar la consolidació del sector geogràfic d'Osona-Ripollès, recentment constituït. En pocs anys l'estructura federal d'Esplac s'ha multiplicat fins a arribar a 20 comarques.

Al voltant de 2000 infants, joves, monitors i monitores de prop d'una cinquantena d'esplais, ompliran els carrers de Ripoll amb la tota la seva energia de l’esplai. La Trobada general d'Esplais Catalans serà el moment en que tots els esplais i les persones que hi participen -infants, monitores i monitors, persones sòcies, col·laboradores i dirigents de la federació- aprofitaran per trobar-se i afirmar el seu sentit de pertinença al projecte associatiu i educatiu. I ho celebraran fent activitats educatives, convivint i generant espais per compartir, conèixer-se i gaudir de moments difícilment igualables cadascú al seu centre. A més, el diumenge 6 de maig al matí, l'Esplaiada culminarà en un Flashmob multitudinari a la Plaça de l'Ajuntament de Ripoll, en què cantaran i ballaran amb la música en directe de la cançó “L'energia de l'Esplai” creada especialment per aquest acte. A l'acte hi assistiran el conseller de Benestar i Família, en Josep-Lluís Cleries i el director de joventut, en Toni Reig, ambdós podran comprovar l'estat d'una entitat en expansió i que apunta a sortir-se dels límits que van marcar els pioners de l'entitat ja fa 30 anys. Especial respecte i reconeixement mereix aquesta entitat de qui els hi escriu, escolta de tota la vida.

Publicat a E-notícies el 2 de maig de 2012