29 de novembre del 2014

Capital què? El Programa Capital Social del Diari ARA

El Diari ARA és un projecte especial. Ho he pogut comprovar ara ja sí en primera persona amb el treball que estic fent per impulsar el Programa ARA Capital Social. És Ferran Rodés qui, després de mantenir dues reunions per impulsar la Reforma Horària, m’anima a implicar-me en el projecte editorial. D'això han passat 6 mesos i ara puc fer una mica de balanç i compartir-ho amb vosaltres. 

Li llegia a Antoni Bassas, que “La pèrdua del monopoli emissor a causa de l’aparició de les tecnologies de la interactivitat ha capgirat les formes tradicionals de periodisme. Un diari nascut ara arrencarà amb uns mecanismes de resposta a l’interès de la societat tan ràpids com la societat mateixa.” Amb aquesta premissa neix l’ARA fa ara 4 anys i amb aquesta idea comença el meu treball. Cal escoltar la gent, cal implicar-la, cal fer-la protagonista i potenciar el petit comunicador que cadascun de nosaltres porta a dins, i sobretot, enfocat a impulsar un diari per a un nou país.  

La meva experiència en els moviments associatius educatius, juvenils i culturals, també serveix per impulsar estratègies de dinamització civil a un projecte empresarial amb vocació de servei públic.  El maig agafo la motxilla, el mapa i la brúixola i vaig a fer la descoberta de les Comarques Gironines, focus del nostre pilot i punt de partida del nou Programa. Girona m’absorbeix part del meu temps, intento tímidament visitar també altres territoris: Santa Coloma de Farners, Banyoles, la Costa Brava.

Realitzo prop d’un centenar contactes amb entrevistes, trobades i reunions en la recerca de la generació ARA a la demarcació. Gent molt potent i molt influent. Només es tracta d'oferir la plataforma del Diari ARA per ajudar-los a 'saltar la paret'. Una part del resultat la podeu trobar a la crònica aquí. D’aquest treball per detectar la generació ARA, estic especialment content amb la descoberta de la persona que desenvoluparà d’Ambaixador del Diari, en Xevi Montoya. D’ell podreu trobar a la xarxa múltiples referències d’èxit professional i fermes conviccions ideològiques.

Fem la primera acció territorial a Santa Coloma de Farners de la mà de Cristina Trias. Anem d’excursió amb en Toni Soler. Reunim a 200 persones en un acte de caràcter historiogràfic. Podeu trobar més informació aquí.

Com deia en Carles Capdevila a la presentació del Suplement de l’ARA fa un any, “No busquem un altaveu de l'ARA a les comarques de Girona sinó que busquem un altaveu de les comarques gironines a l'ARA”. El repte del consell editorial és triple: arrelament, dinamització i gironització de la línia editorial. La gironització però, que no s’entengui parlar de Girona, sinó com donar una mirada gironina al projecte editorial. Són coses completament diferents.


Bé, ara marxo amb certa nostàlgia cap a Lleida, amb l’objectiu de facilitar l'impuls del Programa Capital Social a Ponent. Veurem si serà un camí tan fàcil com a Comarques Gironines, si és així, voldrà dir que el futur de l’ARA com a primer diari serà qüestió de poc temps. M’encanta pensar que puc aportar un granet de sorra a aquest creixement i sobretot comptar amb la confiança de Carles Capdevila i Salva Garcia-Ruiz per poder fer-ho.