22 de febrer del 2009

Visca l'Escola Moderna!

No puc assistir al Claustre anual de formadors de l'Escola Lliure El Sol, però els seus responsables em fan arribar atentament el material repartit.  A la carpeta taronja, color corporatiu, trobo el documental "Ferrer i Guàrdia, una vida per la llibertat", una coproducció de l'Ajuntament de Barcelona, Televisió de Catalunya i Metròpoli editada l'any 2003. Avui diumenge a la tarda és un excel·lent moment per fer una reposició a casa. No és casualitat, porto unes quantes hores llegint el llibre de l'amiga historiadora Dolors Marín sobre la setmana tràgica, qui ahir me'l va signar. Espectacular i recomanable. Crec que és la millor manera de conèixer i aprofundir en els fets d'aquell 1909, ara tot just fa un segle. 

Tres idees de futur: 1. Cal fer una reposició aquest any del documental. Em consta que les negociacions amb TV3, conduïdes per Gemma Martín, van per bon camí. 2. Cal fer una roda de presentacions del treball de la Dolors en els ateneus i encaixar-ho en el pla de celebracions de l'Any Ferrer. 3. Cal recuperar la història de lliurepensadors i racionalistes, en l'oblit. L'any Amades, l'Any Darwin, l'Any Cerdà... i l'Any Ferrer. El context és favorable.

Per cert, les darreres frases de Ferrer abans de morir executat a Montjuïc van ser: "No és culpa vostra, sóc innocent. Visca l'Escola Moderna!". Segurament va ser culpa de la ignorància, tenia raó sobre la seva innocència i el llegat de l'educació racionalista és vigent.