31 de març del 2009

Nova etapa a la JSC

El passat diumenge l'amic Javi López va ser escollit Primer secretari de la Joventut Socialista de Catalunya a Viladecans. Tot d'una s'enterraven divisions que s'arrossegaven des de feia més de 15 anys a l'organització. He vist com s'ha gestat aquesta candidatura, com "els javis i el canadiense", entre d'altres, han treballat per arribar fins aquí.

Em consta que la voluntat de la candidatura és apostar per un canvi de la cultura organitzativa i realment és el millor repte que podien tenir tenint en compte els alts i baixos dels darrers anys. I el canvi cultural també passa per qüestions estètiques. Quan va ser reclamat a pujar a la taula amb un 86% del vots! davant del president de la Generalitat de Catalunya i la mirada dels principals dirigents del seu partit, ho feia amb una camisa per fora i de quadres, fidel al seu estil indie. Podia estar al Congrés de la JSC com al Razzmatazz. Allunyat d'un perfil institucional, en Javi vol que la JSC s'assembli més a una associació juvenil que no a les joventuts d'un partit polític. I crec que la seva visió és una intuïció encertada.

Conec alguns dels qui l'acompanyaran en aquesta nova aventura. Per descomptat en Javi Angulo, amb qui vam estar al Secretariat del CJB, i que farà de Jaume Collboni en petit. Així com l'Aroa Araúzo, de Badalona, i que farà de secretària d'organització i recollirà el testimoni d'un immens i aplaudit José Luis Torrevejano. Però també la Martina Garcia del Camp de Tarragona, que portarà política municipal. Complementen els primers llocs de la graella de sortida l'Arantxa Calvera, que portarà coordinació territorial, amb qui vaig coincidir una estona a la festa i em va semblar un actiu impressionant. I la Gisela Vargas, amiga de l'Arcadi Corominas, el president d'Esplais Catalans, d'ambients socialistes vilanovins i que portarà formació. I en David Lizoaín, que finalment no marxarà al Canadà i portarà les qüestions internacionals. Tinc certa curiositat per conèixer en David Gutiérrez, que portarà Nova ciutadania i Associacionisme. Crec que prové del Vallès, però potser la informació és incorrecta.

Des del Moviment Laic i Progressista rebem els resultats d'aquest Congrés amb esperança. El país necessita d'unes joventuts de partits progressistes fortes, madures, actives, en el marc del moviment associatiu juvenil cada cop més emergent de propostes prestacionistes, fruit de la tendència postmoderna. Elles constitueixen, juntament amb sindicats d'estudiants i treballadors, escoltisme i esplai i associacions defensora de drets civils, la columna vertebral.

I és que no podem estar més que contents, fixeu-vos en el detall: En Javi, el diumenge, quan ens va presentar algun dels seus dirigents, ho va fer de la següent manera: "Mireu, el Joffre i el Fabian, que representen a l'MLP, el nostre referent associatiu". Espectacular.