25 d’abril del 2009

Una fita amb la història

Ahir a les 19:30 l'MLP tenia una fita amb la història a la Cooperativa Obrera Tarraconense (COT). Deu minuts abans de l'hora prevista ja estava la sala d'actes plena. I deu minuts més tard de l'inici en Raimon Goberna donava la benvinguda als assistents i repartia la paraula al Jordi Collado, comissionat MLP al Camp de Tarragona, Alícia Garcia de Cooperacció-Reus, a Josep Sánchez Cervelló, promotor de l'Ateneu Republicà de Tarragona i professor de la URV i Santi Castellà, vice-rector de la URV i patró de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Finalment en Raimon va cloure l'acte convidant als assistents a baixar al bar al piscolabis.

Les intervencions van anar dirigides a celebrar l'arribada de l'MLP al Camp de Tarragona com a una proposta d'articulació d'iniciatives socials sota un ideari en comú. En Raimon Goberna va agrair el paper que han tingut la Montse Zaragoza, impulsant les jornades a la URV, i en Jordi Collado i el Mario Burzuri, muntant l'acte i orientant la tasca institucional impulsada pel secretari general, en Joffre Villanueva.

La representació institucional estava encapçalada per Xavier Sabater, delegat del Govern de la Generalitat de Catalunya, acompanyat de Jean-Marc Segarra de Joventut i Jordi Navarro d'ADIGSA. En l'àmbit municipal, van assistir la Begoña Floría, de l'Ajuntament de Tarragona; Salva Matas, de l'Ajuntament de Cambril; Ernest París, de l'Ajuntament de Reus. Va haver-hi presència del PSC (recordo en Joan Ruíz), ERC (recordo en Pau Ricomà), ICV (recordo el Lluís Balart, l'Arga Sentis, en Josep Sementé), EUiA (recordo l'Iñaki Vázquez i en Juanma Patón) i Alternativa Baix-Gaià (recordo en Lluís Suñé). No van assisitr en Jaume Pros i en Jordi Salvador, de CCOO i UGT respectivament, si bé, havien signat el Manifest les setmanes anteriors.

Pel que fa a les entitats d'àmbit local: la Fundació en Xarxa (Joan Josep Izquierdo), l'Ateneu de Mar i l'AE Mestral de Cambrils (Ramon Canalda), l'Ateneu Acàcia (Vicenç Abellan), Sandra Ramos, Cooperacció-Tarragona...

Òbviament, hi havia un munt de cares desconegudes pels vinguts de Barcelona procedents del món associatiu, institucional i cooperatiu del Camp de Tarragona. Hi va haver moltes converses que feien pensar que ahir es va començar a gestar una procés molt important en els propers mesos, que han de portar a l'MLP a esdevenir una entitat referent a la nova Àrea metropolitana, tal com s'explica en el Manifest.

En l'àmbit associatiu de país, cal destacar l'assistència d'Amaya Alba, presidenta d'Espais per la Igualtat; la Núria Galán, nova presidenta del CISEC; en Víctor Albert, secretari d'organització de l'AJEC. El teixit associatiu progressista del país comença a veure una cita ineludible els actes de l'MLP. Un total de 15 persones van baixar de les entitats membres de l'MLP, amb la presència de 8 de les 9 entitats. Va faltar Esplac que en els mateixos moments que se celebrava l'acte, començava les inscripcions a la Trobada general a Terrassa amb la participació de més de 3000 infants.

Diferents impactes en els mitjans de comunicació al llarg d'aquesta setmana: ràdios, canal català, el punt, el diari de tarragona, etc. En Mario Burzuri, ja té feina per fer un bon dossier de premsa quedi pels anals de la història de l'associacionisme laic al Camp de Tarragona i pel manual de creixement territorial de l'MLP. Al mateix temps, la galaxia laica ha escalfat motors aquesta setmana. Podeu llegir a:

Les properes passes són tancar el tema del local, realitzar les jornades de la URV -amb 200 inscrits i més de 30 entitats participants!-, i celebrar el Sopar de l'Associacionisme Laic a Cambrils en el marc de la Trobada general 2009. Més enllà d'aquestes accions, serà l'MLP al Camp de Tarragona qui haurà de determinar com es volen organitzar i planificar

Tres encerts en:

1) La intuïció de pensar que el Camp de Tarragona podia ser un lloc on desplegar l'ideari laic
2) El procés associatiu i institucional: Gràcies Santi Castellà per les teves orientacions!
3) L'elecció dels recursos humans amb l'elecció de Jordi Collado, com a comissionat MLP al Camp de Tarragona i en Mario Burzuri, com a coordinador territorial. Gràcies als qui ens els vau recomanar!

I una conclusió final:

Aquesta és una demostració de com generar estructura en base a unes idees de canvi social, però el que és més important, és un bon exemple de treball en equip. M'atreviria a dir que més de 50 persones amb responsabilitats importants o trajectòries vitals rellevants, han estat còmplices d'aquesta primera fase del procés.

Gràcies a totes i tots.