25 de juny del 2009

Contra la crisi a l'estiu... Associacionisme educatiu!

Acció Escolta de Catalunya, Casals de Joves de Catalunya, Esplais Catalans i Minyons Escoltes i Guies de Catalunya han posat en marxa una campanya de promoció de l'educació popular. Farts dels missatges assistencialistes i caritatius de determinades entitats, han decidit passar a l'acció i vindicar el model de compromís associatiu basat en l'altruisme.

És possible que les empreses socials que lideren aquest missatge s'enfadin davant aquesta campanya, però també és comprensiu que aquestes entitats vegin com els mitjans de comunicació parlen d'un model de lleure que poc té a veure amb els 300 centres d'esplai i agrupaments escoltes i un total de 25.000 infants i joves que sumen aquestes entitats.

Em falta Escoltes Catalans, un cop més s'han baixat del barco. Quan escric aquest post desconec perquè ho fan. Però és una pena, sempre ha estat una entitat que ha fet bandera d'aquest model de participació educativa i política. Bé, no és rar, tampoc estan a la Lliga per la Laïcitat i es declaren l'associació laica de l'escoltisme català.

Quant al sector del lleure educatiu, sembla impossible a dia d'avui trobar punts en comú que permetin a les entitats posar en marxa una agenda comuna. Podria ser des de la llei fins a mesures concretes. Tant és. Si bé els posicionaments d'uns i altres fan difícil recuperar aquella imatge d'unitat d'etapes anteriors. Una llàstima.

Ara cal mobilitzar els caps escoltes, monitors i dinamitzadors juvenils. Cal que escanpin per la xarxa el missatge de la campanya. Sobretot, per quan es trobin un diumenge a casa mirant el telenotícies del mes de juliol, i aparegui una notícia fresca d'estiu parlant que la professionalització del lleure educatiu és la via cap a la qualitat i que el voluntarisme associatiu forma part del passat, siguin capaços de fer la crítica oportuna i no se sentin estúpids per la feina que fan. Tot el contrari.

Per sumar-se al Manifest i més informació aquí.