13 d’abril del 2015

El valor de la transversalitat


“Ens diuen sovint que la feina que hem fet aquest any ha estat descomunal. Potser veient ara la compilació que és representada en aquest Anuari 2014, sí que sembla que hàgim superat les expectatives que vam dibuixar entre l’estiu i la tardor del 2013 quan vam començar a dialogar sobre la necessitat i la idoneïtat d’impulsar aquesta iniciativa. Hem assolit el reconeixement institucional necessari per treballar en els propers mesos en concretar com fer la reforma; però el que és més important, hem aconseguit guanyar-nos la confiança de moltes persones que creuen que ara és l’hora del retorn a una organització horària que ens van llevar i que ens correspon, com a la resta d’habitants del Planeta, des dels temps dels primers sàpiens.

De res no serviria però si no seguim compromesos amb l’empresa que tenim entre mans. I com ja hem pogut comprovar amb altres iniciatives polítiques, cíviques o comunitàries, no només és qüestió de tenacitat, sinó també de rigor i capacitat de fer baixar el discurs a propostes concretes, sense caure en la simplificació.
Aquesta no és una proposta per imposar res a ningú. Som conscients que la vivència sobre el temps de vida quotidiana és personal i la seva dimensió col·lectiva és molt menor. Per això cal explicar bé que aquesta és una proposta de defensa de les llibertats individuals, a favor del benestar i el creixement. Volem guanyar dues hores i situar-nos en una organització molt més flexible dels horaris. Tot i que sembli aparentment contradictori, és perfectament compatible.
Voldríem destacar per sobre de tots els aspectes la capacitat d’aglutinar diferents sensibilitats. La transversalitat i la interdisciplinarietat del grup motor són els principals trets d’identitat. No és casualitat que la proposta de creació de la Comissió d’Estudi de la Reforma Horària tingui el suport de tots els grups del Parlament de Catalunya. El suport és un mirall d’allò que som, d’allò que volem representar.
Ho hem dit des del principi, aquesta iniciativa durarà tres anys. Per això, tots els esforços que puguem fer avui no els podem deixarem per demà. Si us arriba l’Anuari 2014 i us sentiu cridats a sumar-vos a la Iniciativa, no dubteu en posar-vos en contacte amb nosaltres, totes les mans són poques per transformar la realitat. Posem-nos a l’hora!”

Publicat a l'Anuari de la Reforma Horària 2014, març de 2015