12 de juny del 2018

Ja som a la 5a Setmana dels Horaris!


La Setmana dels Horaris neix el 2014 com un espai per plantejar alternatives a la ciutadania, el teixit productiu i les institucions públiques amb l’objectiu d’induir un canvi d’estructures i cultural. Vol incidir de forma incisiva de manera que s'assoleixi l'adaptació a uns temps més humans i cívics en el marc de l'impuls de la Catalunya que ve. En definitiva, amb aquesta convocatòria, la cinquena, es pretén seguir consolidant el factor temps com a variable rellevant en la recerca de creixement i benestar. Aquesta és la primera edició d’ençà el 17 de juliol de 2017, quan el president Carles Puigdemont proposa la signatura del Pacte per a la Reforma Horària a institucions, actors i ciutadania en un acte solemne al Saló Sant Jordi del Palau de la Generalitat.

La Setmana ha estat inaugurada per Elsa Artadi, consellera de la Presidència del Govern de la Generalitat de Catalunya, que va donar el tret de sortida de més de 40 activitats programades amb la participació d’un centenar d’actors compromesos amb el desplegament del Pacte per a la Reforma Horària.
Al llarg de la Setmana (de l’11 al 15 de juny), diferents àmbits del Govern, institucions locals, empreses i entitats exposaran resultats de treballs realitzats i compromisos de futur per impulsar la Reforma Horària a Catalunya. Destaca l’impuls de l’aplicació de la Reforma Horària per a empreses i entitats, que estarà acompanyada d’uns premis anuals per al reconeixement de bones pràctiques. Amb la implicació de patronals i sindicats i altres institucions vinculades amb les àrees de persones a les organitzacions, el nou portal associat a una app vol ser el referent en bones pràctiques empresarials, amb la recollida d’un miler cada any. Cal demostrar que la Reforma Horària no es mou només en el camp teòric i polític, sinó que també avança diàriament a les nostres organitzacions.
"Tenim organitzacions al nostre país que tenen molt clar que uns altres horaris poden contribuir a fer-les més competitives alhora que saludables"
La nostra preocupació o desig és fer aflorar que tenim organitzacions al nostre país –i cada cop més- que tenen molt clar que uns altres horaris poden contribuir a fer-les més competitives alhora que saludables. Segons com s’organitzin els horaris, els estudis demostren que es pot aconseguir augmentar la productivitat fins a un 30%, reduir l’absentisme injustificat un percentatge similar, millorar el clima laboral i retenir el talent. No és poca cosa.
A l’àmbit municipal, es farà la presentació del Pacte del Temps (pacte local per la Reforma Horària) de Barcelona. S’impulsarà l’inici dels pactes també a Girona, Lleida, Molins de Rei, Prats de Lluçanès, Argentona, Premià de Mar, Esplugues, Cardedeu i Sant Cugat del Vallès. Alhora, Barcelona, Esplugues, Girona i Terrassa veuran com evolucionen les xarxes d’empreses i entitats per la reforma horària.
"Es pot augmentar la productivitat fins a un 30%, reduir l’absentisme injustificat un percentatge similar, millorar el clima laboral i retenir el talent"
Al llarg de la Setmanatambé veuran la llum informes per a l’acceleració sectorial relacionats amb l’economia social i el tercer sector social, les dones, etc. També se celebraran jornades de reflexió on destaca la Reforma horària i salut amb la participació d'experts i professionals de l'àmbit de la medicina clínica i laboral, la psicologia i la salut pública. En aquesta línia, s’impulsarà un treball sobre pràctica esportiva i reforma horària, amb la implicació de federacions esportives i municipis. Destaca també la inauguració de l’exposició promoguda per l’Institut Català de les Dones (Trobar temps dins del temps per a les dones) que romandrà al Museu Marítim de Barcelona del 8 al 14 de juny, i a La Bordeta (Barcelona), del 18 al 24 de juny.

Publicat a Via Empresa, l'11 de juny de 2018