11 d’octubre del 2011

Comença amb força un nou curs acadèmic a l'Escola El Sol

El proper dia 13 d'octubre en el marc dels actes de celebració de l'Afusellament de Ferrer i Guàrdia, tindrà lloc l'inici del curs acadèmic de l'Escola Lliure El Sol. Comptarem amb la conferència de Josep Sànchez-Cervelló, professor de la URV i president de l'Ateneu Republicà de Tarragona. Aquest nou curs acadèmic ens porta algunes novetats pel que fa a la implantació del nou Pla de formació 2011-2013:

1. Impuls del Programa Marta per a activistes d'esplais, agrupaments, casals i ateneus, que té com a principal novetat la implantació d'un nou pla d'estudis a partir del disseny dels itineraris formatius per a cadascun dels perfils de participants. L'objectiu és que se sentin cridats els 2000 activistes de les 180 entitats de base associativa. El Programa farà especialment èmfasi en les questions d'ideari laic i progressista, d'estratègia associativa en temps de crisi, de pedagogia lliurepensadora, i del creixement de l'individu i el seu compromís personal, amb l'equip de treball i amb l'entitat. Un altre element destacable és la implicació de les associacions locals en l'acollida dels nous activistes a partir de la implantació de la formació de formadors per a nouvinguts. L'impuls d'aquest nou programa és gràcies al treball obert als 200 formadors que actualment formen part del Claustre de l'Escola i que es reunirà el proper 15 d'octubre en el marc de l'Escola de Tardor i que es realitzarà a la seu de Rosa Sensat.

2. Segona edició del curs de creixement del Programa Teresa Claramunt. El proper cap de setmana en el marc de l'Escola de Tardor comença el curs per a dirigents en fase de creixement. Fins a 12 persones han confirmat la seva participació en una proposta formativa que dura tot el curs i que té la funció de facilitar les eines a persones que estan assumint importants responsabilitats a les seves federacions. El curs és eminentment pràctic i l'avaluació és a través del bloc que han de posar en marxa, a on van explicant els seus avenços i valoracions de la participació en activitats. S'han convidat a 5 joves dirigents d'altres organitzacions entre els que destaca en David Lizoaín secretari general de la Joventut Europea Federalista (JEF) i Pau González, president del Consell de la Joventut de Barcelona (CJB).

3. Renovació de la Comissió pedagògica. S'han produït gran part dels nomenaments dels membres que formaran part d'aquesta nova etapa de la Comissió pedagògica de l'Escola Lliure El Sol, que constitueix el màxim òrgan de debat pedagògic del Moviment Laic i Progressista. Destaquen els fitxatges d'Andrés Cascio com a responsable del departament de Compromís amb l'equip; Guillem Espriu, responsable del departament d'Estratègia; Assumpta Baig, responsable del departament de Pedagogia o Santi Castellà, responsable del departament d'Ideari. Fins a una trentena de persones ocuparan les cadires d'una comissió renovada i esperançada d'incidir en la transformació de les associacions, les cooperatives i fundacions que formen part de l'entramat lliurepensador. La renovació de la Comissió i l'impuls dels nous departaments ens obliguen a sumar moltes persones lliurepensadors del món acadèmic, cultural i professional que potencialment poden sentir-se implicats amb el nou projecte militant de l'Escola El Sol.

Aquestes són tres mesures d'entrada destacables. A partir de la constitució de la Comissió pedagògica el proper 24 de novembre s'impulsaran noves estratègies que ens portaran a accions formatives que no ens havíem imaginat fins ara.