29 d’abril del 2013

Federalisme o mort. Per una revolució postnacional

A risc que qualsevol defensa apassionada del federalisme pugui generar desconfiança entre els meus amics lectors sobiranistes, aquest post només pretén ser una ressenya del Manifest Per Europa! publicat per Daniel Cohn-Bendit i Guy Verhofstadt l’any passat. A dia d’avui tampoc hi ha cap model d’organització social racional, transparent i democràtica que superi la idea federal. Els municipis s’agrupen en federacions, com també ho fan els escoltes o les empreses. La particularitat de Catalunya fa que el federalisme s’associï a la vinculació a Espanya i això destrossa el federalisme com a idea vàlida des del punt de vista polític i també filosòfic.

El Manifest destaca per tres qüestions: en primer lloc, està escrit per una persona de dretes i una persona d’esquerres En Cohn-Bendit és copresident del Grup verd / Aliança lliure europea, en Verhofstadt és president del grup liberal al Parlament europeu. Ambdós, però, progressistes perquè tenen una visió optimista sobre futur basat en una Europa unida i federal en la que el paper dels ciutadans és protagonista, per tant, democràtica. En segon lloc, la construcció del discurs dels autors parteix del que els uneix i no del que els separa, estratègia que ells consideren fonamental per construir un espai unit europeu. Plantegen tres combats de primer nivell que fan perillar el present i sobretot el futur d’Europa: el nacionalisme (allunyat de la pluralitat i preocupa per la singularitat), el populisme (excessivament tacticista) i el conservadorisme (enemic de la democràcia). Tres qüestions que s’escapen de l’esquema tradicional entre l’esquerra i la dreta. I en tercer lloc, els autors basen el futur d’Europa en el tret diferencial -que per a alguns és una amenaça i no una oportunitat- el pluralisme, la tolerància, la convivència de pobles i cultures que durant mil·lennis han fet del continent un espai de mestissatge, d’intercanvi i d’enriquiment.

La lectura no deixa indiferent, fa pensar sobre la necessitat d’escriure una pàgina més sobre Europa. Necessitem que el vell continent doni una resposta social, ecològica i política a la globalització econòmica i financera. Tal com pretenen els autors, la resposta ha de ser radicalment federal i democràtica perquè l’essència d’Europa no són les nacions, són els seus ciutadans.