3 de maig del 2009

Formació MLP: un ideari en expansió

Els dies 28, 29 i 30 a l'històric equipament de Vallcarca -Barcelona- Alberg Mare de Déu de Montserrat ha tingut lloc la tancada formativa de l'MLP dedicada a l'expansió territorial. Han participat la Núria Galán, qui s'encarregarà d'impulsar el Triangle Laic i l'MLP-e, l'Aida Leal, qui ja està treballant en l'impuls d'Ateneus Laics i Progressistes, l'Arnau Goberna, coordinador territorial d'Esplais Catalans, l'Aina Dominguez, de l'MLP-Illes Balears i el Mario Burzuri, coordinador de l'MLP al Camp de Tarragona.

La formació ha tingut 3 blocs: ideològic, metodològic i un tercer de reunió amb les entitats membres per pactar els indicadors d'avaluació de la feina d'expansió i dinamització territorial. Aquesta tercera part s'ha fet a Avinyó 44.

Destacaré les sessions de formació ideològica. Per cert, sense dinàmiques! Feia temps que no veia una formació amb classes magistrals i uns participants tant interessats en aprofundir en cadascú dels conceptes desenvolupats:

El combat de la laïcitat. Aquesta sessió ha consistit en aprofundir en el pilar de la laïcitat, i concretament les dues branques: la política i laïcitat filosòfica i en el paper que juguen en el combat la Fundació Ferrer i Guàrdia, el Moviment Laic i Progressista i la Lliga per la Laïcitat. Ha estat a càrrec de Joan-Francesc Pont, president de la Fundació Ferrer i Guàrdia i portaveu de la Lliga per la Laïcitat. Catedràtic de Dret Tributari i Financer a la UB.

La lluita per al progrés social. Aquesta sessió ha consistit en aprofundir en el pilar de Progrés social, i concretament en fer una aproximació a l'estat del benestar i la igualtat d'oportunitats, així com l'avenç social parteix també de l'ampliació dels drets. Ha estat a càrrec de Sílvia Luque, directora de l'Institut d'Anàlisi Social i Polítiques Públiques de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Llicenciada en Sociologia a la UAB. Alumna del Màster Polítiques públiques socials a la UPF.

La història i la fotografia actual de l'MLP. Aquesta sessió ha consistit en fer un repàs de dels principals precursors de l'MLP, de la feina dels pioners de la represa i de l'evolució de l'organització fins el dia d'avui, així com els principals reptes que recull el seu Pla estratègic 2008-2010. També es farà una aproximació als espais de participació i decisió sorgits fruit de la darrera reforma d'Estatuts l'any 2008. També s'han situat els factors interns que condicionen el treball de l'MLP en l'actualitat. El plantejament s'ha fet a partir del mètode d'anàlisi de debilitats i fortaleses i d'amenaces i oportunitats. Ha estat a càrrec de Joffre Villanueva, secretari general de l'MLP. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració i Fabian Mohedano, secretari d'organització de l'MLP. Diplomat en Relacions laborals a la UPF i MBA-Executive a la UB.

La participació. Aquesta sessió ha consistit en apropar-se al concepte de participació i d'autogestió. La proposta s'enfoca des d'una perspectiva juvenil si bé ha fet una aproximació a la participació de forma genèrica. S'han tractat temes com el discurs de la participació: que entenem per participació, els nivells i les fases; per a què ha de servir la participació; la participació avui dia: l'estat de la participació, el plantejament social i les tesis actuals. Les falses participacions; l'aprenentatge participatiu; les estratègies i els objectius en l'àmbit de la participació. L'oportunitat associativa, els espais pre-associatius, els grups informals, els no formals. La intervenció en el foment de la participació; les fronteres: Administració-societat civil, organitzacions de 1r grau – plataformes de 2n grau. Autogestió, cogestió, gestió associativa, els equipaments, els serveis associatius... La conversió de projectes basat en la prestació de serveis a l'Administració local en projectes associatius; qui busquem i què oferim als moviments socials de base local. Ha estat realitzada per Fidel González, formador de l'Escola Lliure El Sol i comissionat per a la creació de l'MLP-e i el Triangle Laic. Valorada com la millor sessió de la formació!

L'associacionisme com a escola de ciutadania. Aquesta sessió ha consistit en aproximar-se als elements que fan de l'associacionisme una de les estratègies per a la generació de ciutadania, i la seva repercussió en l'individu com en el col·lectiu. Destaca la primera part on s'ha fet un repàs a la obra d'Anselm Clavé, precursor de l'assocaicionisme català. Una sessió de la mà de Miky Aragón, formador de l'Escola Lliure El Sol i gerent del Consell d'Associacions de Barcelona (CAB). Llicenciat en història a la UB.

Dinar - tertúlia: Federalisme, republicanisme... solucions antigues per a vells problemes. Aprofitant la visita de Raimon Goberna, president de l'MLP, hem tingut l'oportunitat d'escoltar a Joffre Villanueva fent un repàs als conceptes de federalisme i republicanisme des d'una perspectiva històrica i política.

Sopar - tertúlia: Laïcitat i País. L'afirmació que Catalunya serà independent si Espanya és laica no agrada als conservadors catalans i espanyols, però tampoc deixa satisfet a independentistes i a federalistes. Oriol Illa va plantejar la seva intervenció a partir de l'anhel de la independència de Catalunya i des del ferm convenciment que en el combat de la laïcitat hi va molt per aconseguir-ho.Vice-president de la Fundació Ferrer i Guàrdia. Llicenciat en Ciències Polítiques i de l'Administració a la UAB. Cap de l'Oficina del Gabinet de la Vice-presidència de la Generalitat de Catalunya.