10 de juny del 2015

Artur Mas, el govern, el 27-S i la reforma horària

Aquesta setmana ens hem reunit amb el president del govern, Artur Mas, amb l'objectiu de posar en relleu la feina feta al llarg del darrer any i mig i posar fil a l'agulla a la feina que ve en els propers mesos, que seran cabdals per impulsar la reforma horària en els terminis previstos pel setembre de 2016. La Setmana dels Horaris (del 8 al 12 de juny) se situa a l'equador de la nostra acció i el destí ha fet que ens hi reunim en aquest moment. Li hem demanat que impulsi a partir del juliol –precisament tot just abans del 27-S, de manera que es pugui avançar feina– taules que ens portin a pactes i acords sectorials previs a la reforma global i integral. També li hem argumentat per què serà necessari crear l'Oficina de la Reforma Horària adscrita al Departament de la Presidència del Govern de la Generalitat, això sí, ja en el marc de la tretzena legislatura. Tot just en el moment que es crearà, d'acord amb la voluntat dels grups parlamentaris per unanimitat, una comissió legislativa, adscrita a la Comissió d'Afers Institucionals. La concertació, la promoció i la legislació han d'anar sincronitzades amb un lideratge polític clar.
En l'àmbit del treball –que considerem la clau de volta de la iniciativa– li hem argumentat que el govern ha de liderar processos per tal que des de la negociació col·lectiva es pugui contribuir a la reducció del desfasament horari de dues hores amb relació al teixit productiu de la resta del món. També ha de buscar fórmules per incentivar les empreses (aquelles en què sigui possible) que es comprometin a canviar els horaris per dinar a la una amb l'objectiu de finalitzar a les sis la jornada de treball. A més, seria bo que es valoressin les bones pràctiques realitzades, així com les dades que mostren els beneficis econòmics d'una millor organització horària. Des d'un punt de vista de relat, cal incorporar la normativa a Catalunya en matèria d'horaris la dimensió de salut pública i comunitària –més enllà de la conciliació–. I, finalment, com ha de contribuir a reduir els problemes de mobilitat que pot originar la modificació horària així com els que genera la bretxa digital si es plantegen mesures de teletreball.
També li hem fet reflexions en l'àmbit de l'ensenyament, el comerç, l'administració, la cultura, l'oci i la participació cívica i comunitària. Hi ha bona sintonia, que entronca amb la que s'ha vist a la comissió d'estudi al Parlament de Catalunya. El poder polític el tenim guanyat, ara ens toca creure'ns que això va de debò.

Publicat a ElPuntAvui el 10 de juny de 2015