23 de gener del 2011

Carta oberta a Jordi Bonet, nou president de la FAVB

Benvolgut Jordi,

Una pila d'anys ens tornarem a trobar. Moltes coses han passat a la ciutat, des de que vam compartir projecte a l'Agrupament Escolta SKUES, al barri de Sants. Et recordava com una persona compromesa socialment i amb una bona formació política. Ens havíem perdut la pista i ahir tot just "obrir" els diaris a Internet, em vaig trobar amb la notícia: "Jordi Bonet, nou president de la Federació d'Associacions de Veïns i Veïnes de Barcelona", "La FAVB es rejuveneix", etc. Al llarg dels darrers anys, l'AE SKUES ha vist com molts dels seus membres han assumit altes cotes de responsabilitats cíviques i polítiques. Entenc que no deu ser casualitat, que alguna cosa es deu haver fet bé.

Avui renovo la meva adhesió als valors de l'escoltisme i la il·lusió per seguir treballant per millorar aquesta ciutat i aquest país. I ho faig escrivint-te a tu, Jordi, que assumeixes decididament el repte d'engegar una etapa de canvi necessària i urgent per al moviment veïnal. Des del Moviment Laic i Progressista sempre hem vist a les associacions de veïns com un dels referents necessaris per reconstruir el teixit associatiu laic del país. Alguna vegada hem fet el símil que si els ateneus són els nostres pares, les associacions de veïns són les nostres mares. I la resposta sempre era, "sí, però els pares ens estimen més que les mares". De cap de les maneres l'espai social progressista es pot permetre una dissociació d'escoltisme, esplai, casals de joves o ateneus de moviment veïnal, i encara menys a una gran ciutat com és el cas de Barcelona. La defensa d'un barri cohesionat i la incidència associativa sobre les propostes dels partits davant la incertesa que generen les properes eleccions municipals requereix d'un treball conjunt de l'espai social progressista. Per altra banda, internament, la necessitat de locals a esplais, agrupaments, casals de joves o ateneus, s'hi afegeix la necessitat de renovació generacional dels dirigents locals de les associacions de veïns. En aquest sentit, cal començar a treballar per reforçar ambdós projectes associatius, compartint espais i generant complicitats.

Jordi, no serà fàcil però et desitjo totes la sort del món en aquesta nova etapa i recorda tot allò que vas aprendre a l'agrupament, com tu deies, l'escoltisme, una escola de ciutadania que ha fet possible que ara ens tornem a trobar i no ens reconeguem com a estranys, sino com a vells coneguts que treballem per aquell vell ideal de deixar aquest món millor que no pas l'hem trobat.

1 comentari:

Jordi Bonet i Martí ha dit...

Benvolgut company,

Quan se'm demana a quina escola vaig anar no dubto a respondre que la meva única escola va ser el cau, i concretament l'AE Skues. Allà fou on vaig aprendre la importància dels valors del compromís, de l'amistat, del treball en equip, de l'esforç, del pensament crític i del proisme. És a dir, tots aquells principis i valors en què crec que ha de basar-se el desenvolupament lliure, autònom i racional d'un infant per a què esdevingui un ciutadà. Si emfasitzo aquest fet és per què malauradament no vaig trobar aquests principis en els espais educatius formals que vaig viure, orientats principalment al foment de la competitivitat i l'obediència acrítica. Per aquest motiu, estic per sempre agraït a les companyes i companys, caps i minyons amb qui vaig endinsar-me i viure l'experiència de l'escoltisme.

Malgrat que ja fa molts anys que no participo directament en l'escoltisme, continuo portant dins meu l'ideari escolta i afronto les noves responsabilitats amb la mateixa il·lusió i sentit del compromís amb què ho feia quan se m'encarregava d'una responsabilitat dins l'agrupament.

M'alegra molt tornar-nos a retrobar i desitjo que aquesta sigui una oportuntitat per teixir noves aliances i complicitats entre el moviment veïnal i el moviment laic a fi de deixar el món millor que no l'hem trobat

Rep una forta encaixada de mans escoltes!

Jordi Bonet