14 d’octubre del 2009

Barcelona no oblida Ferrer (crònica i recull de premsa)

Ahir van tenir lloc els actes centrals del Centenari de l'Afusellament de Ferrer i Guàrdia al Castell de Montjuïc. Al matí, Ofrena floral. Segons els pioners, va ser una Ofrena amb més participació de la història: en nombre de persones, mitjans de comunicació i entitats. Van intervenir, a banda de la Fundació Ferrer i Guàrdia, qui va exercir de mestre de cerimònies, amb el seu president al capdavant, en Joan-Francesc Pont; en Joan Carles Gallego de CCOO de Catalunya, en nom de la Lliga per la Laïcitat; en Bruno Valtueña de la CGT, en nom del sindicalisme català; en Gabriel Plana del GOC, en nom de la Francmasoneria liberal catalana; Teresa Maria Ferrer del CEIP Ferrer i Guàrdia de Granollers, en nom de totes aquelles institucions que porten el nom de Ferrer, i els alumnes de la Colònia Ferrer de New Yersey -moment més emotiu de l'acte-.

Si emotiu var ser el matí, solmene i espectacualr va ser l'Acte central al Saló de Cent de l'Ajuntament de Barcelona. La sala plena (més de 300 persones) d'amics de la Fundació Ferrer i Guàrdia, dirigents de les entitats del Moviment Laic i Progressista, de la comunitat educativa, dels sindicats, d'associacions diverses i partits polítics (tots els grups municipals presents!). Els discursos van anar a càrrec del President Maragall -en anglès adreçant-se també als estudiants americans-, de Joan-Francesc Pont en nom de la Fundació Ferrer i Guàrdia i del Doctor Pere Solà. I van ser acompanyats de la lectura de manifestos i poesia de Vicenç Molina i de la reproducció de la peça d'Eduard Rodés "La Llum". L'Alcalde de Barcelona va tancar l'acte amb un discurs molt emotiu digne d'un alcalde progressista.

Ara queda allò que durarà al llarg dels anys... i és l'execució de la decisió del Plenari de Districte de Sants-Monjuïc que Barcelona tingui un espai públic dedicat a Ferrer. L'actual avinguda Marquès de Comillas passarà a dir-se Avinguda de Francesc Ferrer i Guàrdia.

Adjunto els impactes a mitjans de comunicació que em passa la Montse Alba, de la Fundació Ferrer i Guàrdia, a qui cal agrair-li el treball de coordinació dels actes i a tot l'equip implicat en fer d'aquesta celebració un tret de sortida d'aquesta nova etapa de la Fundació, amb en David Prujà al capdavant de la direcció.

Notícies a TV3:

- El llegat de Ferrer i Guàrdia arreu del món

- 100 anys de l'afusellament de Ferrer i Guàrdia

Articles a premsa:

- EL PERIODICO
- EL PAIS
- VILAWEB
- EL PUNT
- TERRA
- LA VANGUARDIA
- EUROPAPRESS

També els articles que recomana Miquel Iceta al seu Diari:

"Este año conmemoramos el centenario de la muerte de Francesc Ferrer i Guàrdia, injustamente condenado a muerte por hechos de los que era inocente. Murió fusilado en Montjuïc el 13 de octubre de 1909. El Ayuntamiento de Barcelona celebra un acto de homenaje el martes que viene a las 19 h. en el Saló de Cent. En memoria de Ferrer i Guàrdia os invito a leer los artículos de Félix Población “Libertad y muerte de Ferrer y Guardia” y Juan-José López Burniol “Memòria d’un crim d’Estat”, y la entrevista a Pere Solà, a uno de los estudiosos de la figura de Ferrer, hecha por Pau Lanao en el diario El Punt."

Tal com recullen les notícies, al matí va haver-hi al Castell de Montjuïc una trobada amb 150 alumnes de les diferents escoles Ferrer i Guàrdia de Catalunya, en la que van tenir l'oportunitat de conèixer de primera mà algunes qüestions referents a la vida i obra de Ferrer a través del joc "Judici ràpid".


ENTITATS QUE VAN ASSISTIR A L'OFRENA FLORAL AL MATÍ
Acció Escolta de Catalunya
Ajuntament de Barcelona
Ajuntament de Barcelona
Associació Catalaan Persones amb Accident Vascular Cerebral
Associació de Casals i Grups de Joves de Catalunya
Associació de Joves Estudiants de Catalunya, AJEC
Associació de Mestres Rosa Sensat
(Associació Diomira)
(Associació d'Estudiants Progressistes, AEP)
Ateneus Laics i Progressistes
Biblioteca Pública Arús
CEIP Ferrer i Guàrdia Barcelona
CEIP Ferrer i Guàrdia El Masnou
CEIP Ferrer i Guàrdia Granollers
Centre d'Informació i Serveis a l'Estudiant de Catalunya, CISEC
CGT Catalunya
CCOO de Catalunya
ENTORN, sccl
Escola Lliure el Sol
Espai Laic, Moviment Laic i Progressista de les Illes Balears
Esplais Catalans, Esplac
Fils et Filles de Républicains Espagnols et Enfants de l’Exode, Argelès sur Mer
Fundació Àngels Garriga de Mata
Fundació Cipriano García
Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia
Fundació Terra
(Fundació Pere Ardíaca)
Gran Logia Simbólica Española, GLSE
Gran Orient de Catalunya, GOC
Lliga per la Laïcitat
Moviment Laic i Progressista, MLP
Secretariat de Sants, Hostafrancs i La Bordeta
Unió Sindical de Treballadors d'Ensenyament a Catalunya, Ustec

Les entitats entre parèntesi són les que no van fer ofrena, però també hi eren representades.