7 de febrer del 2012

El nou PSC surt reforçat de Sevilla

El nou PSC surt reforçat del resultat de Sevilla. Hi ha qui volia treure conclusions abans del Congrés pensant que el PSC perdria el Congrés tant si guanyava la Carme Chacón com si perdia. Però després de la valoració que ha fet la Comissió Executiva Nacional l'endemà del Congrés demostra que el PSC surt reforçat internament de Sevilla, principament perque els dirigents comparteixen una visió semblant sobre les conseqüències de l'elecció de Rubalcaba a Catalunya i a Espanya. Compartir l'anàlisi és el principal element per dibuixar el futur com a organització. El nou PSC té clar vol contribuir de forma decidida a una oposició nítida i pedagògica a Madrid que permeti demostrar que la contrareforma popular és un retrocés per a l'estat. El PSC i el PSOE es necessitem tant com és vital per al socialisme europeu que el PSF i l'SPD guanyin les respectives eleccions a França i Alemanya.

El temps dels congressos s'acaba, la crisi no. Els congressos territorials que se celebraran en els propers dies donaran pas als processos de primàries i serà llavors on caldrà sortir al carrer i buscar l'opinió de simpatitzants i electors. Aquesta etapa sí que serà un test per saber si realment el nou PSC connecta amb la ciutadania i capta la seva atenció. El temps d'escollir delegats i de proposar esmenes s'esgota i el PSC ha de centrar-se en el full de ruta d'oposició ferma a Catalunya fent propostes que ajudin a la ciutadania. La seva proposta s'ha d'articular en donar forma a la proposta de pacte social, que sumi els diferents nivells administratius i els agents socials en un gran acord a favor de les persones.


El Pacte fiscal és bo per al desplegament del Pacte social. Qüestionar el pacte fiscal és absurd bàsicament perque aquest consisteix en fer la revisió de l'acord de finançament negociat entre el Govern d'Espanya de Zapatero i el Govern de la Generalitat de Montilla que curiosament acaba el 2013, just quan el President Mas vol presentar la seva proposta a Rajoy. Una altra cosa serà l'estratègia i l'arquitectura final del pacte basada en una visió federalista o del concert econòmic. Finalment, tenir clar a què es destinen els diners, la qüestió més rellevant de totes, és a dir la forma de finançar la proposta de pacte social.


Publicat a E-notícies el 7 de febrer de 2012