9 de juliol del 2014

DECLARACIÓ POLÍTICA DEL MOVIMENT AVANCEM I NOVA ESQUERA CATALANA

NOU COMENÇAMENT DEL SOCIALISME CATALANISTA




El Moviment Avancem i Nova Esquerra Catalana presentem aquesta declaració política per expressar la voluntat de:
  • Treballar junts per assolir una nova formulació del socialisme catalanista
  • Contribuir a la confluència de les esquerres catalanes
  • Participar amb compromís ple en el full de ruta català ja definit per l'exercici del dret a decidir sobre el nostre futur polític com a país

Som gent compromesa amb el temps que ens ha tocat viure i volem assumir la responsabilitat de construir col·lectivament el nostre futur de llibertat, solidaritat i progrés.

En els darrers anys el catalanisme polític ha format una majoria social que comparteix un objectiu clar d'emancipació nacional i de superació de l’status quo constitucional.

Una societat que, des d’una amplia majoria, s’ha mobilitzat per definir la Catalunya Estat a través del dret a decidir com un instrument per definir el seu futur col·lectiu.

La ciutadania catalana reclama que les institucions democràtiques i, molt especialment, les forces polítiques siguin fidels a aquests anhels i que trobin les vies per culminar amb encert el procés iniciat.

Nova Esquerra Catalana i Avancem, compartim el batec d’una mateixa tradició política, el socialisme, que ha tingut un rol determinant en la construcció i cohesió del país i vol continuar exercint-lo. 

En un temps de creixent desigualtat, de gravíssima crisi econòmica i social, estem obligats a reprendre amb energies renovades la lluita per una vida més digne i justa.  

I, amb la mateixa intensitat i urgència, hem de formular el compromís més exigent per l'establiment d'un nou model de relacions entre sistema democràtic i ciutadania. Un motllo nou que elimini tot rastre de corrupció i expressi amb claredat els drets individuals i col·lectius en la presa de decisions i en el seu control públic.

És imprescindible, doncs,  que el nou projecte polític del socialisme catalanista contribueixi a fer realitat les aspiracions col·lectives des de la primera línia de l’acció política.

En aquest sentit ens postularem obertament per incorporar-nos de forma conjunta a totes les instàncies on societat i institucions comparteixen impuls i responsabilitat en el camí per assolir aquestes aspiracions.


Nova Esquerra Catalana es va constituir com a partit polític el desembre de 2012 amb la plena convicció que calia articular un nou projecte polític capaç de convertir-se en la referència del socialisme catalanista. Un projecte que naixia igualment amb voluntat d'obrir un procés de confluència amb les esquerres catalanes, incloent  els nous moviments socials, per tal de conformar l’alternativa progressista catalana.

En aplicació d'aquests criteris hem estat presents a les eleccions al Parlament Europeu en coalició amb Esquerra Republicana, tot oferint una referència explícita del nou socialisme catalanista que tants ciutadans demanen i volen recolzar. Els resultats obtinguts, confirmen el potencial de la confluència de les esquerres. Per primer cop des de la transició democràtica una coalició estrictament catalana i progressista, amb presència del socialisme catalanista, apareix com a primera força política en el nou mapa polític català.


El Moviment Avancem neix el juny de 2012 a Sant Feliu de Codines amb la voluntat d'encoratjar i ajudar al PSC i a l'espai progressista a emprendre un nou cicle sense demores, de manera decidida i ambiciosa. I amb l’elaboració d’una nova cultura política que sostingués tota la nostra actuació política: radicalment democràtica, fidel als reptes fundacionals, imaginativa i en consonància amb la societat del coneixement que ens ha tocat viure.

Dos anys després, el juny de 2014, Avancem es constitueix com a associació política independent i fruit de l’inici d’aquesta nova etapa, formula una política d’aliances amb dos objectius fonamentals: reconstruir l’espai socialista i contribuir a presentar una alternativa progressista de govern per a Catalunya i els seus municipis. Ho vol fer amb complicitat amb totes les forces polítiques i socials de l’esquerra.


Des de la suma i la complementarietat, amb voluntat de fer confluir totes les persones i col·lectius amb qui compartim ideari i anhels i amb la il·lusió de la nova etapa que comencem, mirem endavant i comencem a treballar de manera conjunta per:

  • Definir les bases d’un nou programa polític compartit amb voluntat d’aplegar una nova majoria social, incorporant l’impuls de la nova política i des d’una interpretació global de la realitat social, econòmica i cultural
  • Promoure en el proper cicle electoral candidatures conjuntes per la configuració de majories progressistes amb la resta de forces del catalanisme d’esquerres
  • Proposar a les organitzacions respectives la celebració d’una assemblea conjunta en els propers mesos, per conformar el nou espai que volem representar.



  
Nova Esquerra Catalana                                        Moviment Avancem
Cabrils, Maresme                                                   Sant Feliu de Codines, Vallès oriental

28 de juny de 2014                                                28 de juny de 2014