6 d’abril del 2016

Què va dir cadascú a la presentació del llibre? Relatoria de Cristina González

Amb la inestimable ajuda de la Cristina González (CM de la Reforma Horària i Coordinador de la Setmana dels Horaris 2016) i el clima excepcional que ha creat l'Ariadna Oltra, us reprodueixo una mica els comentaris del diàleg mantingut a la presentació del llibre "100 motius per a la Reforma Horària". 

Amb Fabian Mohedano (autor del llibre i membre de JxS) Laura Vilchez (C’s), Eva Martínez (PSC), Gemma Lienas Massot (CSQEP), Fernando Sánchez (PP) i Albert Botran (CUP-CC) (No hi ha assistit finalment).

Ariadna Oltra:
Poques presentacions de llibres sumen la representació del Parlament de Catalunya
El context actual pot facilitar la Reforma Horària.

Santiago Lapeira: director de cinema, està preparant un documental sobre la Reforma Horària. Encara no té títol el documental, veurem un trosset del documental. Tastet del documental…

Ariadna Oltra: És tan difícil aconseguir això de la Reforma Horària.

Fernando Sánchez (PP): Serà difícil aconseguir la Reforma Horària, quan va arribar l’hora de com aplicar la Reforma Horària al parlament van arribar els problemes, a la teoria havia estat fàcil però a la teoria no. Estem donant passos i ho aconseguirem.

Gemma Lienas (CSQEP: M’hi he apuntat perquè en tenia ganes. Vaig viure 2 anys a França i volia posar-me en aquesta comissió. Tens molt més temps amb 2 hores més al dia, no gasten tant temps a l’hora de dinar. A França no paren tanta estona a l’hora de dinar i sempre m’ha semblat molt bo.

Laura Vílchez (C’s): Jo sopo a casa també a les 20h des que tinc nens, no sé perquè conforme van creixent s’acaba perdent aquesta dinàmica.

Gemma Lienas (CSQEP): M’hi vaig apuntat perquè quan es parla de conciliació sembla que ho hagin de fer les dones però s’ha de parlar de coresponsabilitat, i no només ho han de fer les dones.

Eva Martínez (PSC): M’hi vaig sumar perquè abans plegava divendres a les 15h, quan vaig canviar d’empresa plegava a les 19h i encara i això podia fer participació en política. Però moltes vegades en política i a aquelles hores només participaven els homes o aquells qui tenien nens més grans.

Ariadna Oltra: Què diran els autònoms?

Fernando Sánchez (PP): Ara es posa sobre l’agenda política espanyola el tema, ha estat com una MENA de tema que sortia a cada campanya electoral però jo crec que ara ja se li ha donat l’empenta final. Aquesta llei servirà per posar fil a l’agulla i perquè tothom es posicioni i avancem.

Gemma Lienas (CSQEP): La llei és en part el guió però aquesta s’ha d’aprovar i engrescar tota la ciutadania, en tingui ganes.

Fabian Mohedano: ens cal una 2a fase en l’àmbit del comerç, la cultura, les empreses però que no només parlin les elits sinó que també arribi al gran públic i vegi necessari el que estem fent. La Llei és una utopia perquè en general el parlament és una utopia, també perquè l’he de fer jo... (riu)

Els altres: T’ajudarem a fer la Llei, Fabian.

Laura Vílchez (C’S). La meva visió de mare treballadora i per part del seu pare treballador és que és un punt súper important que farem.

Fabian Mohedano: No podem parlar de conciliació perquè quan ho fem una part de la població desconnecta. Hem de garantir més temps de lliure disposició per la gent en general.
No és impossible, el que sembla impossible és que continuem fent el que estàvem fent fins ara.

Fabian Mohedano: La llei encara no està escrita, però és una part de l’acció, estem en el procés de taules quadrangulars, es planteja ara la redacció de la llei que ens portarà al 2017.

Fernando Sánchez (PP): La llei el que ha de fer és obrir un diàleg perquè tots els àmbits en parlin. Serà com una cascada on un sector clau posarà això en marxa i tirarà dels altres sectors, potser no és tant un moment zero.

Gemma Lienas (CSQEP): Sí caldrà un moment zero en què diem “ara canviem”.

Fabian: “Un 1 de gener o un 15 de setembre hem de dir: ara ja recuperem aquestes dues hores i hem de fer-ho tot a l’hora”. Si ho fem ho hem de fer de veritat, el moment zero s’ha de semblar al que passa a Itàlia o Portugal. Hem de convèncer els ignorants i els incrèduls. Si fem una llei perquè es tanquin les empreses a les 6 de la tarda, haurem de fer una llei. La llei nostra serà integral, una explicació sencera. Serà una llei lligada a un pacte global. Només anunciant una Llei laboral no és suficient, cal una explicació a tot.

Fernando Sánchez (PP): No penso que això es pugui fer amb un exercici d’enginyeria social, calen incentius molt potents, un acord social molt profund i una cosa semblant a la llei del tabac. Cal incentivar i després sortirà molt bé.

Eva Martínez (PSC): és en el món comercial on treballen més dones i que tenen horaris més allargats. Han de tenir temps personal, aquestes dones. Jo vull tenir temps personal tot i que tingui fills, es necessita aquest temps.

Ariadna Oltra: Dret a l’ús del temps perquè el temps és un dret de ciutadania.

Fabian Mohedano: em va costar convèncer a ningú. Ningú m’ha dit que no.

Preguntes del públic:

Albert Llorens, negoci importació a Holanda: a la part de negocis d’importació i exportació l’horari que tenim ara és fatal.

Fabian Mohedano: La globalització ens ha fet mirar-nos al mirall i adonar-nos que no té sentit el que s’està fent. Hi ha empreses de fora que vénen amb el seu horari. Estem fent proves pilot de sensibilització perquè se’n parli del tema. A Vilafranca es va tancar un dia a les 19:30h. van tancar 150 comerços i fins i tot una botiga d’Inditex.

Sindica greuges de BCN: a París em vaig sorprendre del fet que el temps m’anava a “cundir” tenint 2 hores més al dia. Vinc del món associatiu i has d’aprofitar molt el temps i les reunions del migdia. Veig que costarà tirar-ho endavant, amb el tema dels horaris comercials, serà un dels topants que ens costarà i tirar-ho endavant també. Però teniu el meu suport.

Fernando Sánchez (PP): A la restauració serà difícil potser…

Fabian Mohedano: A la restauració la llei diu que si tu fas menú només pots fer menú, no pots emportar-te el menjar del restaurant. La llei hauria de dir que l’important és el menjar, no a on te’l menges. Amb la llei el gremi de restauració podria fer servir els diferents canals i poder portar el “cotxet” a la fàbrica o posar els dinars en carmanyola. Amb la crisi la gent es porta la carmanyola i els hi pot ser interessant. Dinar a partir de les 3 de la tarda no és saludable.

Plataforma per la família: felicitats a Fabian Mohedano. Has aconseguit molt més que ningú. És un tema molt difícil de portar a la pràctica, s’hauria de proposar reduir el temps del migdia.

Gemma Lienas (CSQEP): S’ha de fer tots a l’hora, sinó crearà disfuncions. El ple per exemple dura 2 dies i no 1 dia com abans perquè la gent surt a hores raonables ara. S’ha de fer tots a l’hora.

Carles Farrés politòleg del públic: Dues hores respecte a què?

Fabian Mohedano: Hi ha una confusió dintre del sobiranisme d’entendre que el meridià... fus horari (tema fus horari i explicació Mohedano).

Josep M. Armengol, metge sanitat pública (públic): tinc una dicotomia entre un moment zero i el moment de cascada. Què tenim assegurat que la societat pública canviarà realment? Què promet l’Administració?

Fabian Mohedano: Els treballadors públics a CAT són uns 300.000, un 70% fan un horari de 8 a 15h. Demanaríem als sindicats que la negociació col·lectiva (planteja treballar de 8 a 3 i marxar a casa) es canviar perquè és millor entrar a les 8, a les 12,30 o 13h dinar i sortir a les 15.30h, això és més saludable. També que no es facin activitats públiques a partir de les 20h, no té sentit els plens, rodes de premsa, etc. A les 20h.

Ariadna Oltra: El públic sembla molt convençut.

Presidenta Associació de Dones Empresàries i Directives, Nuria Vinyes: gran tasca de RH. És important el tema educatiu, les escoles i instituts. És un tema molt seriós el dels horaris a l’educació.

Fabian Mohedano: El ritme circadiari determina que les millors hores per produir és de 9 a 13h. Per trobar el mateix percentatge de gent a Europa a aquest horari és de 80%, a CAT el percentatge és a les 11h. A l’escola els mestres han decidit posar les assignatures fortes a final del matí perquè el matí els nanos arriben adormits. Estem trencant el que nostre ritme circadiari diu. En Salvador Cardús diu que quan arriba l’informe PISA estem més pendents de barracons, qualitat dels mestres i no d’altres elements que són més rellevants (horaris, reforç de l’escola, els pares que ajuden).

Els nens van a dormir tard i dormen menys, això és causa directe de poc rendiment, les extraescolars acaben algunes a les 10 de la nit. RH diu que hem de compactar les jornades a l’escola i avançar les extraescolars.

L’horari de l’institut de 9 a 14.30h plantejava 3 estalvis: “el conflicte als patis, reduir els menjadors i el més important: estalviar el conflicte sindicat” És un horari contra Reforma Horària el que hi ha ara als instituts.

Ariadna Oltra: És necessari fer una RH però la societat catalana està preparada?

Laura Vílchez: Crec que encara no està preparada però sóc optimista perquè confio que és un bé comú i encara que sigui molt naïf al final s’aconseguirà.

Gemma Lienas (CSQEP): No ho està però calen campanyes de conscienciació. Si es va aconseguir la llei del tabac la Reforma Horària també es pot aconseguir.

Eva Martínez (PSC): Crec que sí i tots els beneficis són molt reals per tothom. Trobarem més problemes en algunes mesures que causaran conflicte sindical però s’aconseguirà.

Fernando Sánchez (PP): Sí està preparada la societat perquè som una societat molt racional.

Fabian: estem fent una gran maionesa per 7 milions de persones i no se’ns pot tallar, ho hem de fer de forma manual, amb molta cura i que no se’ns talli. Podem fer les coses millor pel nostre país. En 8-9 mesos la Llei ja sabrà quines són les barreres i el pacte sí que ja estarà enllestit.

Jordi Ojeda (Rational Time): Hem pensat que l’inici escolar seria un bon moment pel moment zero. El primer dia laborable després d’un 11 de setembre.


Ariadna Oltra: Al llibre hi ha totes les dades, no són sensacions, no són percepcions, el retrat que han fet al llibre és que això és un problema de salut pública.