24 de març del 2011

Aquest cap de setmana: La força de l'esplai voluntari a Catalunya

M'expliquen que aquest cap de setmana coincideix el Monifesta't d'Esplais Catalans, la proposta laica d'esplai, amb la Trobada de monitors de la CCCCCE, l'entitat que agrupa entitats diocesanes d’educació en el lleure dels Bisbats de Catalunya. Curiosa coincidència que suggereix analitzar les dues propostes.

Per començar, ambdues organitzacions es basen en un projectiu educatiu ideològic i de valors: uns des d'una proposta lliurepensadora i laica i altres des d'una opció de fe cristiana. Per tant, cap de les dues és una proposta d'educació industrial, basada en la prestació de serveis i en el mercat. En aquest sentit, el compromís voluntari i altruista dels monitors també és un eix comú d'articulació de la proposta de centre d'esplai.

Una de les grans qüestions que ens diferencien és el treball espiritual. CCCCCE es basa en una fe determinada. Per exemple, a la Trobada un dels tallers tractar el fet de ser ser consiliari o animador de la fe d’un esplai, qüestió que es considera bàsica i indispensable. El taller té com a objectiu eser un punt de trobada per compartir i on aprendre eines per a poder desenvolupar aquesta tasca, amb la idea de poder apropar als monitors la tasca d’educar en clau pastoral. Efectivament, Esplais Catalans basa el seu treball amb els monitors principalment en els drets dels infants, com a eix vertebrador de la proposta educativa lliurepensadora.

CCCCCE té més de 300 entitats i centres, prop de 30.000 infants i joves. Esplac seria un terç amb prop de 100 esplais i 8000 infants i joves. Cal tenir en compte el fraccionament que pateix l'esplai laic i la dificultat dels locals respecte els serveis que proporciona l'Església. També cal tenir en compte els vint anys d'edat que tenia la primera quan va nèixer la segona.

Un dels aspectes curiosos és que amdues organitzacions posen molt èmfasi en la figura del monitor en el centre d'esplai per la trobada d'enguany. CCCCCE sota el lema “Qui si no tu?” farà taller per reforçar el seu model de centre i Esplais Catalans sota el lema “L'energia de l'esplai” es debatrà sobre el model d'esplai voluntari i laic, fent èmfasi en la idea acció compromesa i altruista.

Confiem que els mitjans de comunicació facin un desplegament oportú a Lleida i Canet.