3 de març del 2011

Messi i els 1200 teleoperadors (culers)

El tema dels salaris és una de les qüestions que porta més polèmica. Només fa falta treure la conversa en qualsevol espai no formal. Tothom en té d'opinió, gaire bé passa el mateix que quan es parla de futbol. La cosa es complica si parlem de sous i de futbol alhora. Per exemple, diuen que Messi cobra 12 milions d'euros. Si feu un càlcul simple, això vol dir que cobra uns 250.000 euros a la setmana. És a dir, el cost d'un pis per a una família de classe mitjana, que acaba pagant després de tota una vida. Dit d'una altra manera, en Messi podria comprar 52 pisos a l'any amb el sou de 365 dies. Messi cobra en un mes ell sol el que cobren 1200 teleoperadors o 600 professors d'institut.

Això si pensem en treballadors que gaudeixen d'una feina continuada. Després caldrà pensar en la precarietat a la que estan sotmesos molts d'ells: La incertesa per continuar al lloc de treball o per saber si l'empresa obrirà l'endemà. També cal tenir en compte la manca d'organització dels treballadors que influeix directament sobre els salaris, el ritme de treball i el perill de sinistralitat.

He volgut fer comparacions del sou de Messi conscientment i no de Cristiano Ronaldo o José Mourinho, que estan cobrant sous semblants, potser superiors. I menys encara amb els sous dels màxims directius dels bancs i caixes, que estarien entre 4 i 9 milions d'euros anuals. No volia fer-me mala sang, com tampoc ho haurien de fer els 1200 teleoperadors, és clar, això si són del Barça.