31 de març del 2011

La Iniciativa Legislativa Popular per reformar la Llei hipotecària es presenta al Congrés dels Diputats

La Taula d’Entitats del Tercer Sector Social, AICEC-ADICAE, CCOO de Catalunya, CONFAVC, Observatori DESC, Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, Unió de Consumidors de Catalunya i UGT de Catalunya han presentat aquest matí al Congrés dels Diputats una Iniciativa Legislativa Popular per modificar la llei hipotecària i fer possible la dació de l’habitatge en el pagament del deute hipotecari.

La Iniciativa Legislativa Popular (ILP) perquè l'entrega del pis cancel.li el deute hipotecari s’ha presentat a la Mesa del Congrés dels Diputats perquè autoritzi la seva tramitació i es pugui començar la recollida de firmes. L'autorització de la ILP pot trigar fins a dos mesos a arribar, i a partir d'aquest moment els promotors tindran nou mesos per aconseguir 500.000 firmes.

Entre el 2007 i el 2010, a Catalunya s'han produït més de 40.000 execucions hipotecàries, i es preveu que a final d'any aquesta xifra s'acostarà a les 100.000 si segueix el ritme de desnonaments actual. Per cada cinc desnonaments portats a terme a Espanya, un es produeix a Catalunya. Entre 2007 i 2010 s’han iniciat 271.570 processos d’execució hipotecària a tot l’estat espanyol.

L'execució hipotecària és l'últim pas del procediment en cas d'impagament del crèdit hipotecari. Després, l'habitatge surt a subhasta i, en cas que no es presentin postors, el banc s'adjudica l'habitatge pel 50% del valor de la seva nova taxació, i la resta es manté com a deute per al desnonat.

A diferència d'altres països europeus, a Espanya el préstec és personal amb garantia hipotecària, és a dir, que grava la persona i no la propietat, per la qual cosa en cas d'impagament, la persona queda embargada a través de l'habitatge, el sou i la resta de béns.