5 d’octubre del 2009

Capital i treball

A l'assignatura de Direcció estratègica de l'Empresa ens fan reflexionar entorn al binomi capital i treball...

Capital i treball en societats avançades
Les economies avançades amb democràcies sòlides el treball té un paper clau en la definició de les polítiques econòmiques. La patronal i els sindicats codecideixen en qüestions que els hi afecten. L'exemple paradigmàtic és la negociació col·lectiva, si bé cada cop més hi ha un paper creixent dels treballadadors en les decisions estratègiques de l'empresa.

Es diu que l'índex de democràcia d'un país es pot mesurar en funció de la solidesa i independència de la societat civil organitzada. Els agents socials constitueixen un element fonamental en aquest sentit.

L'estat
Apareix un tercer element gaire bé definitori de la relació entre capital i treball i és l'estat, que regula el desequilibri existent. Protegeix el capital i arbitra situacions de conflictivitat. L'actual crisi mundial que també afecta a Espanya és un bon exemple. La patronal reclama una reforma laboral que permeti abaratir l'acomidadament i el Govern socialista de la mà de Corbacho rebutja qualsevol retrocés dels drets dels treballadors.

Per una altra banda, es demostra el fracàs de propostes que intenten basar el model econòmic en el treball. La planificació socialista topa amb la manca de democràcia i desplegament de drets civils.