23 de setembre del 2010

Per la Mercè (i ara també per Santa Tecla) sant tornem-hi!

La Lliga per la Laïcitat, taula de 84 entitats, associacions i sindicats compromesos amb la llibertat, la tolerància i el progrés, insta a diferents representants institucionals que s’abstinguin de participar a la missa que es realitza durant la Festa Major en tant que càrrecs electes. En aquest sentit a posat en marxa una acció dirigida a les regidores i als regidors dels ajuntaments de Barcelona i Tarragona en motiu de la celebració de les festes de la Mercè i les de Santa Tecla.

A aquest efecte s’ha enviat una carta als regidors i regidores convidant a la reflexió per tal d’avançar conjuntament en la construcció d’una societat civil completament autodeterminada de qualsevol tipus de creença.

No és admissible l'ostentació pública de simbologia confessional, o el fet de sotmetre-s'hi per part de càrrecs públics escollits democràticament, que en primer lloc es deuen al públic i a la garantia del dret a l'espai públic.

La representació municipal ha d'eximir-se de qualsevol mena d'implicació confessional pública, reservant els actes de culte determinats per la consciència personal a l'estricte àmbit de la privacitat.

La Lliga per la Laïcitat considera que l'absència dels membres electes de l'Ajuntament de Barcelona respon a una ètica civil democràtica i responsable, que no pot deixar de recomanar, precisament a l'actualitat, un horitzó de laïcitat com a espai comú d'interrelació i diàleg convivencial.

2 comentaris:

Ignasi ha dit...

Fabian! Em sembla bé el teu raonament tret d'un petit detall... Com el seu nom indica, les festes de la Mercé, es diuen així en honor de la patrona de Barcelona, i les de Santa Tecla, igualment en honor a Santa Tecla com a Patrona de Tarragona.
Els ateus o agnòstics irredents -com tú- no volen que cap regidor assisteixi a un acte religiós per honrar les patrones... Peró si les festes de Barcelona/Tarragona es fan en honor a elles!!! Proposa que es canviin les festes de data, i es diguin Festes de Barcelona, o de Tarragona... Però ara per ara, hi ha una majoria social que vol les coses com estan. Consulta el BOP del CEO (3a onada de 2010) i veuràs que a Catalunya es declaren catòlics, practicants o no, més del 60% de la població.
Entenc que no t'agradin com estan les coses, però la democràcia té això... La majoria se sent còmode tal com estan les coses, i a ningú li sembla malament que en unes festes diveerses i obertes, un dels actes sigui una celebració religiosa en honor a la Patrona, i que hi participin els creients que ho considerin convenient...
Sigues més tolerant, noi!!
Una abraçada,

Ignasi

Anònim ha dit...

Ignasi,

segons aquest raonament l'any 2025, quan la majoria de catalans ja es considerin no-creients, podem eliminar la Mercè sencera?

Aleshores perquè fem carnestoltes, que té origen pagà? Ja hauríem d'haver-ho eliminat fa temps.

No és tan difícil d'entendre. Hi ha una tradició evident a Barcelona, les Festes de la Mercè. I aquesta tradició incorpora un acte de sotmetiment del poder polític al poder religiós. I demanem (alguns) que aquest acte es deixi de fer. És senzill.

I una pregunta: que és més violent? Que un regidor que et representa s'agenolli davant el representant d'un Déu en el que no creus? O que un regidor que no creu en cap Déu entri al teu temple i faci veure que s'humilia per guanyar-se la indulgència?

L'aliança entre el tron i l'altar perjudica al tron, però també a l'altar. Una societat democràtica ha de saber preservar la tradició (la Festa Major) passant-la pel tamís de la raó (sense humiliació).

I una cosa més: no és més tolerant qui més calla, sinó qui més discrepa.