12 de juliol de 2013

La força de la utopia ‘jove’ d’Avancem


Aquesta setmana, tot just en plena preparació de la 2a Assemblea general d’Avancem, hem tingut l’oportunitat de participar en dos actes organitzats per col·lectius de l’espai socialista. Hem vist el naixement de l’Agrupació Socialista de Catalunya liderada per Dani Font i la presentació de la iniciativa #juntsaeuropa de l’Ernest Maragall i NECat. Ambdues propostes tenen la característica en comú de plantejament d’articulació electoral diferent a l’actual de cara a properes comtesses electorals. Ambdues comptes amb persones amb una llarga trajectòria política des de la Transició.

Avancem també porta en el seu ADN la construcció de nous escenaris –ara li diuen frames- d’aliances, en aquest cas en l’àmbit de l’esquerra social i política. Així ho constata el seu manifest fundacional i el successiu missatge en totes i cadascuna de les accions que ha anat realitzant en el seu primer any de vida.

Demà dissabte, 13 de juliol, finalitza una setmana trepidant en l’espai crític socialista amb la celebració de la nostra assemblea a Girona. Avancem és un projecte atrevit, liderat per una generació de joves dirigents que ens uneix l’anhel per contribuir a la formulació d'una alternativa de progrés que permeti construir 'la Catalunya que ve'. Estem aixecant un projecte amb lideratges compartits, amb un debat d’idees fresc, una organització en xarxa i col·laborativa i una aposta per una estratègia a mig termini. Intentem fugir dels personalismes (ara li diuen vedetisme) i de la tàctica.

Aquesta setmana especialment hem rebut demanda de col·laboració de tots els sector crítics, de confluència. Hi estem d’acord. Fem-ho. Permeteu-nos però que ens seguim organitzant i que tracem un full de ruta que ens permeti garantir la nostra identitat, la nostra política d’aliances, la nostra forma d’entendre un projecte compartit. Permeteu-nos definir-nos com els ‘joves’ –amb el permís de la gent jove- crítics socialistes. No passa res, algun dia també serem grans, portarem molta experiència de govern i darrera nostre arribarà una nova generació amb una perspectiva diferent. Per altra banda, res de nou, llei de vida.