18 de juliol del 2009

Tassa de te amb Ferrer i Guàrdia i Marta Mata

El passat dijous 16 de juliol la màxima representació de la Fundació Ferrer i Guàrdia, encapçalada pel seu president, Joan-Francesc Pont; la seva secretària, Gemma Martín; i el seu director, David Prujà, així com del Moviment Laic i Progressista, en Joffre Villanueva, secretari general; i Fabian Mohedano, secretari d'organització; van desplaçar-se a Seifores, indret emblemàtic del Penedès on està ubicada la Fundació Àngels Garriga de Mata. Els reben l'Assumpta Baig, presidenta; i la Pepa Òdena, secretària; de la Fundació.

El motiu de la trobada era la signatura d'un conveni de col·laboració mútua amb la voluntat de generar espais de creixement i reflexió sobre l'educació, tot aprofundint en la relació entre el món de l'educació formal i la no formal, entre l'àmbit de l'educació i l'associacionisme educatiu.

Es pretén impulsar la relació entre dos espais de reflexió sobre una educació que ha de promoure la llibertat de pensament i l'alliberament dels dogmes que sovint impregnen algunes accions i institucions educatives. Aquest conveni de col·laboració suposarà l'oportunitat d'una influència mútua en les línies de pensament de les entitats involucrades, el compartir equipaments i generar estratègies conjuntes entre els dos centres de documentació i biblioteques de les entitats signants del conveni.

La Fundació està situada a Cal Mata, heredada per la Marta Mata i Garriga l'any 1967, a la mort de la seva mare, Àngels Garriga, qui dona nom a la Fundació. Des de principis dels 70, ha estat posada a disposició d'estades de convivència, coneixement del Penedès, etc. Així com a disposició de Rosa Sensat i col·lectius de mestres del Penedès. Al llarg dels darrers anys s'hi han fet trobades, seminaris, estudis i recerques sobre peagogia, cultura, societat i política.

La realització d'aquest tipus d'activitats ha convertit la casa de Cal Mata en un espai de serveis, d'estada, treball i esplai per a unes cent persones. ENTORN sccl, la cooperativa del Moviment Laic i Progressista ha assumit la part de la seva gestió, aportant instruments i mètodes que milloren la qualitat del servei.

Sembla del tot natural que ara ambdues fundacions segellin un acord de reconeixement. Ferrer i Guàrdia i Marta representen dues de les figures més rellevants en la renovació pedagògica d'aquest país. El passat dijous a les 17 hores vam prendre un got d'aigua, ja ens hagués agradat prendre una tassa de te escoltant a a Ferrer i Mata parlant de Pedagogia i Política.