18 de gener del 2010

30 anys després, entre totes fem els Jocs

Les formes, sempre les formes. Moltes vegades quan no se sap què dir es posen les formes com a argument per posar pals a les rodes. I això és el que li ha passat a l'Alcalde Hereu quan ha presentat la candidatura de Barcelona-Pirineus als Jocs Olímpics del 2022. 30 anys després, l'anhel de Barcelona pot tornar a ser l'organització dels millors jocs de la història.

M'agrada que l'objectiu de la proposta persegueixi la cohesió territorial, apropant els Pirineus a l'Àrea metropolitana de Barcelona. M'agrada que Barcelona vulgui continuar sent una ciutat oberta al món i ser una referència de la innovació. M'agrada que l'Alcalde Hereu tingui clar que les polítiques socials han de ser l'eix vertebrador d'aquest projecte.

Davant l'argument que és una proposta que ara no toca, caldrà que s'esmerci en explicar a la ciutadania en general -amb pedagogia- què representa l'organització d'uns Jocs Olímpics -cost i benefici-, en matèria d'infraestructures, en la generació de llocs de treball, etc.

Per una altra banda, em preocupa la complicitat amb la societat civil. Hi ha motius per preocupar-se en aquest procés. El voluntariat olímpic va ser una expressió social indubtable de Barcelona'92, si bé l'associacionisme tradicional va patir una llarga travessia pel desert: sobretot en el suport en infraestructures, que encara avui es pateix. L'organització del Fòrum de les Cultures va generar tensions amb l'associacionisme, caldria evitar-ho de bon principi.

L'Alcalde Hereu ha de sortir al carrer i convèncer les entitats de la importància d'aquest procés, i no només les associacions esportives, ho ha de fer amb les organitzacions socials comunitàries, educatives o veïnals. Prioritzar aquesta seducció és tan important com convèncer els membres del COE. Aquí se la juga clarament. Estic d'acord amb la Glòria Serra quan argumenta que l'Alcalde hauria d'haver sortit amb les associacions, els alcaldes del Pirineu, etc. el dia de la presentació.

Parafrasejant l'eslògan del Consell d'Associacions de Barcelona, "Entre totes fem ciutat, entre totes fem els Jocs". Alcalde, aquest és el repte.