9 de maig del 2012

Declaració MLP per un impuls de l'europeisme


El Moviment Laic i Progressista se suma, en reunió ordinària del Comitè d'Acció Laica el dia 3 de maig, a la declaració impulsada per la Joventut Europea Federalista de Catalunya amb motiu del Dia d'Europa, en el que assenyala els reptes actuals dins del procés de construcció europea.

  
DECLARACIÓ AMB MOTIU DEL DIA D’EUROPA
 
Ens trobem en un moment crucial de l’historia del nostre continent i del procés de construcció europea. Després de dècades d’avenços, la complicada situació econòmica i social que vivim i les polítiques miops plantejades en clau exclusivament estatal per alguns dels seus líders actuals ens han portat a un punt en el que l’essència mateixa del projecte comú està en entredit. Això ha provocat que entre el jovent hagi crescut l’escepticisme respecte el futur d’Europa.


Així doncs, davant d’aquest escenari, des de la Joventut Europea Federalista de Catalunya, entitat membre de JEF-Europe que compta amb 30.000 membres a tota Europa, volem manifestar que:


  1. La millor manera d’acabar amb la dictadura dels mercats que ara regeixen Europa es avançar en el camí de l'unitat. Necessitem unes institucions europees fortes amb capacitat, però també amb determinació, de governar els mercats en lloc de que els mercats governin les institucions i que vetllin pel bé comú.
  2. Donat ell context global actual, cada cop és més utòpic plantejar que els pobles d’Europa puguin tenir un paper important al món fora d’un procés d’integració regional. Europa no és ja una opció, és una necessitat.
  3. Cal avançar cap a una Europa federal unida, no només en l’àmbit de mercat, sinó també políticament i econòmica, amb respecte i reconeixement a la seva diversitat i cultural i lingüística: unitas in diversitas. Una Europa que sigui capaç de ser sentida propera per tothom.
  4. La unió econòmica i política ha d’anar acompanyada d‘un model de protecció social que garanteixi la igualtat d’oportunitats i que afavoreixi l’accés universal a la cultura, al coneixement i al pensament crític com a motor del nostre desenvolupament social, científic i econòmic.
  5. Davant d’altres potències mundials, Europa ha de tenir com a centre de la seva actuació dins i fora del seu territori el respecte i la lluita pels drets humans i la democràcia sobre el eix del valors tradicionals de la Revolució Francesa: llibertat, igualtat i fraternitat. Una Europa concebuda com un espai de racionalisme, laic i lliure de dogmatismes religiosos.
  6. Europa ha de ser el que els europeus vulguem que sigui. En aquest sentit, s’han de dur a terme reformes que permetin aprofundir en la democratització del seu funcionament, la promulgació d’una autèntica constitució, l’elecció directa del seu President per sufragi universal com a referent de la Unió i afavorir l’existència d’una opinió pública europea, davant la confrontació d’interessos estatals. Per altra banda, també s’han de posar en valor els avanços portat a terme en aquest sentit entre els que s’ha de destacar la molt recent entrada en funcionament de la iniciativa Ciutadana Europea, que permet als ciutadans europeus proposar a la Comissió l’adopció de normes que siguin de la seva competència.
  7. Rebutgem una Europa basada en la imposició de criteris sotmesos a interessos purament nacionals d’alguns estats membres. Davant d’aquest model, creiem que un projecte europeu a llarg termini s’ha de construir entre tots plegats.


Els i les joves serem qui gaudim l’èxit o patim el fracàs del projecte de construcció europea. Aquest projecte, que va néixer amb 6 estats membres i ja compta amb 27, ha propiciat més de 50 anys de pau i progrés.


Per totes aquestes raons, amb motiu del Dia d’Europa, des de la Joventut Europea Federalista de Catalunya proclamem el nostre compromís de treballar per a que el jovent català s’impliqui en aquest procés de construcció supranacional com a eina per a assolir una societat més justa, avançada i basada en la fraternitat entre homes i pobles.


Barcelona, 9 de maig de 2012


1 comentari:

Anònim ha dit...

Quien paga la fiesta esa del MLP ? Otra despilfarro mas de la castuza parasitaria. Ojala nos intervenga Alemania YA y acabe con todo estos festivales despilfarro !!!!!

Viva la Europa que aniquilarra y nos liberara de las garras y las fauces de nuestra Castuza parasitaria que nos desangra y nos oprime !!!!