2 de maig del 2012

Jornada: Ampliant els límits de la ciutadania europea: la iniciativa ciutadana europea (ICE)

Arriba el dia d'Europa i amb ell una setmana plena d'activitats a favor la construcció europea. La Fundació Ferrer i Guàrdia no s'ha volgut quedar enrera i organitza una jornada sobre la Iniciativa Ciutadana Europea s'enmarca en el projecte europeu “ECI-LINK” en el qual participa la Fundació. Aquest projecte, liderat per l'organització sense afany de lucre European Citizen Action Service (ECAS, amb seu a Brussel·les), compta amb el suport de la Comissió Europea dins el Programa “Europe for Citizens”. Les altres organitzacions participants en el projecte europeu són: Austrian Institute for European Law and Policy (Àustria), Toute l’Europe (França) i Government To You (Bèlgica).
 
La ICE contempla que un milió de ciutadans de la Unió Europea procedents de com a mínim set Estats membres, poden demanar a la Comissió Europea que proposi legislació en algun dels seus àmbits de competència. Per poder impulsar una ICE és necessària la creació d'un comitè de ciutadans/es de com a mínim els set Estats, i amb edat suficient per votar al seu país, que gestioni la iniciativa durant tot el procés. Les organitzacions no poden impulsar una ICE, però poden donar-los recolzament amb total transparència. Així mateix, tots els ciutadans/es amb edat suficient per votar poden donar recolzament a una ICE amb la seva signatura. Cada país i la Comissió Europea intervindran en el procés per validar la proposta i verificar totes les dades de les persones adherides. En la fase final, la Comissió Europea examinarà les propostes que hagin obtingut un milió de signatures per donar resposta sobre si segueix endavant o no amb la proposta de la ICE.
Aquestes característiques de la ICE, que hem resumit a grans trets impliquen –com podem veure– un procediment a seguir, diferents actors i països i diverses potencialitats, encara que també desperten dubte i incògnites sobre la seva aplicació pràctica.

Ens trobem davant d'una nova eina per a la participació ciutadana europea que ofereix noves oportunitats i planteja nous reptes. Al maig –un mes després que entri en vigor– la Fundació Francesc Ferrer i Guàrdia pretén obrir un espai per a donar a conèixer la ICE i les reflexions i debats que genera a Europa.

En què consisteix la ICE? Quin és el seu valor afegit, respecte d'altres eines? Quin paper juga cada actor (Comissió Europea, estats, societat civil)? Què exigeix el Reglament de la ICE aprovat el febrer de 2011 pel Parlament Europeu i el Consell de la Unió d'Europa? Quines incògnites s'obren? Quins temes es poden contemplar en una ICE? Com es desenvolupa el procediment a cada país? Quin impacte tindrà en l'avanç de la pràctica de la ciutadania europea? Aquestes són algunes de les qüestions que se plantejaran en el decurs de la Jornada que se celebrarà a Barcelona l'11 de maig de 2012.

La Jornada plantejarà qüestions bàsiques sobre la ICE obertes a la ciutadania, però també pretén generar debat en qüestions especialitzades sobre la ICE a través de la realització de workshops paral·lels durant la Jornada. Així, la jornada pretén reunir especialistes en l'àmbit però també públic en general interessat en la participació ciutadana i la construcció de la democràcia europea. S'espera la participació de més de cent-cinquanta persones procedents de diversos punts d'Europa.

 Més informació a: www.ferrerguardia.org