8 d’abril del 2010

Justo Molinero: independentista o demòcrata?

Justo Molinero, el popular radiofonista propietari del Grup Teletaxi, avui ha estat notícia per la seva invitació explícita a participar en les consultes populars. Hi hagut certa sorpresa, al meu entendre inexplicable. Només ha dit que considera positiu que la gent tingui dret a decidir, independentment del seu vot, que l'ha mantingut en secret. I dic inexplicable, perquè és notícia algú que promogui la democràcia.

La trampa que es fan els mitjans propers a les consultes és tal que, fins i tot algun d'ells s'atreveix a dir que un dels gurús del "sobiranisme" és qui ha convertit a l'independentisme a Molinero. Promoure i creure en el joc democràtic no té res a veure amb ser independentista. Quines coses...

El Moviment Laic i Progressista va fer un treball de reflexió entorn a l'emergent procés de consultes populars i va haver-hi un pronunciament del Comitè d'Acció Laica al respecte. La principal conclusió va ser l'animació a les bases i al conjunt de la ciutadania a participar a les consultes populars, com a exemple de normalitat democràtica.

Vam expressar la la nostra simpatia cap als exercicis que s'estan promovent des de la ciutadania per consultar l'opinió de la gent. Vam valorar tenien sentit si era des de la societat civil, i no els partits polítics, els que lideraven aquests processos.

Aquest posicionament de l'MLP és conseqüent amb els principis fundacionals de l'organització recollits en l'Ideari, en el que assumeix les arrels plurals de l'esquerra social i política a Catalunya.

L'MLP, de forma desacomplexada, està compromès amb la construcció nacional de Catalunya i amb l'exercici del dret d'autodeterminació, fent seus els principis del republicanisme federal, i es defineix com una eina de construcció nacional perquè entèn la nació com el producte d'una voluntat col·lectiva, com una unió voluntària dels ciutadans.

A més, per a l'MLP la justificació de l'existència d'un estat no es troba en la seva història, sinó en la decisió d'un col·lectiu de constituir-se com a entitat política. L'MLP, doncs, s'identifica amb el concepte republicà de nació.

I doncs, Justo Molinero: independentista o demòcrata? Qui sap, potser les dues coses.

1 comentari:

Esperant als bàrbars ha dit...

Potser és laic i progressista!!