20 de desembre del 2011

La securalització inevitable de l'escoltisme i el Bisbe Novell

Llegeixo amb preocupació les notícies procedents de la Catalunya central en les que s'expliquen que el Bisbe Novell vol que els 13 agrupaments escoltes de Solsona siguin confessionals.

En l'editorial d'aquesta setmana al Full Diocesà, el bisbe de Solsona fa un pas més enllà en la seva particular Nova Evangelització i proposa un pla senzill per "recuperar l'estil educatiu cristià" dels agrupaments escoltes i per esdevenir aquests un "instrument d'evangelització dels infants i les seves famílies".

En la glossa setmanal, Novell recorda que "des de fa més de cinquanta anys, els capellans del nostre bisbat han anat fundant agrupaments escoltes a les nostres parròquies", i esmenta com ell mateix va crèixer en un agrupament escolta, va ser-ne cap, va fer de consiliari i fins i tot va ajudar a fundar-ne un.

Arran d'una reunió amb els responsables generals i de les demarcacions relacionades amb el Bisbat, Novell ha constatat que existeixen simultàniament dins el moviment "agrupaments que volen educar cristianament i agrupaments que ho rebutgen", un plantejament que no comparteix el bisbe solsoní, doncs vol treballar "perquè tots els agrupaments de la diòcessi siguin confessionals".

Més endavant, explica en la carta, Novell va convocar tots els rectors i vicaris de parròquies que tenen agrupaments per explicar-los aquest plantejament, i aquests van reconèixer "que els agrupaments de llurs parròquies no eduquen segons la fe cristiana". En aquesta reunió es va acordar començar "un procès d'aproximació als agrupaments per proposar-los un pla senzill per a recuperar l'estil educatiu cristià i per esdevenir un instrument d'evangelització dels infants i les seves famílies".

Aquesta notícia no és cap sorpresa per a qui segueixi amb atenció les declaracions del Bisbe de Solsona i respon clarament al procés d'enfortiment de la Federació Catalana d'Escoltisme i Guiatge (FCEG). Sembla que el procés de secularització de la societat catalana que comporta també la secularització definitiva de l'escoltisme i el guiatge català, com és lògic, no senta gaire bé a la jerarquia catòlica.

Els dirigents escoltes i guies viuran en els propers anys moments d'intensitat i desitgem generositat per part de tothom i sobretot respecte a un mètode i una organització centenària com és l'escoltisme i el guiatge català.


Podeu llegir més a: Nació Solsona i Regió 7

3 comentaris:

Robert ha dit...

Benvolgut Mohedano, en quin món vius? Som al 2011, i la nostra és una societat lliure, entre d'altres raons perquè des de l'Església de Catalunya s'ha lluitat contra tota mena d'autoritarismes, dictadures i violències. Si la teva obsessió per secularitzar la societat et porta a no poder acceptar que un grup de ciutadans en els seus locals, la seva gent i els seus recursos facin el que els vingui de gust sense interferir en la vida dels altres, fes el favor al menys de no fer-te passar per defensor de la llibertat. Els que devem la nostra formació com a escoltes i com a ciutadans a un moviment com Minyons no tenim cap necessitat de veure comentaris com els que fas, irrespectuosos i profundament antidemocràtics.

Fabian Mohedano ha dit...

Puc estar d'acord amb que hi hagi agrupaments que democràticament decideixin prendre partida per una opció confessional. No comparteixo que molts agrupaments escoltes i guies d'aquest país hagin estan estat expulsats per l'Església Catòlica i que el procés d'unitat de l'escoltisme i el guiatge català perilli per la intromissió de la jerarquia, com sembla que pretén aquest jove bisbe.

jordi ha dit...

Com diria aquell...Amb l'església em topat!.