13 de novembre del 2010

Jugant a les diferències amb l'Escoltisme per a nois i altres

Aquesta tarda ens hem deixat caure a la Indaba d'Acció Escolta. Per als neòfits, la INDABA és la trobada general de caps escoltes i dirigents associatius de l'entitat. Hem anat perquè es feia la presentació de dues publicacions d'especial incidència. Per una banda, Oriol Illa ha presentat la versió catalana d'Escoltisme per a nois, tal com ho va escriure Baden-Powell el 1908. Cent anys després podem gaudir de la primera versió, del clàssic dels clàssics de l'escoltisme. Els que els anys vuitanta vam prendre contacte amb la versió castellana procedent de Costa Rica, només fullejant podem comprovar que no hi ha algunes variacions considerables. D'entrada, la llei escolta té 9 punts i sorprèn el punt 4 que diu: Un escolta és amic de tothom, i germà dels altres escoltes, independentment de la classe social a la què pertanyi. Aquesta darrera frase entroncaria Robert Baden-Powell amb Ferrer i Guàrdia amb l'ideal de coeducació de classes socials. Tinc ganes de començar a fullejar el meu primer Escoltisme per a nois i aquesta nova versió i trobar les diferències.

Per una altra banda, hem presentat el manual de campanya d'Orgull Laic, l'eina de transformació de les associacions. Cal treure les entitats de l'armari i expressar l'orgull laic al carrer. Els llibres estan signats pels quatre presidents de les entitats de base associativa i numerats, de manera que cada esplai, cada agrupament, cada casal de joves i cada ateneu, té el seu original. En paraules de Joffre Villanueva, és així perquè artesans de l'associacionisme. Fem educació popular i defugim de l'animació industrial.

Per cert, i abans d'acabar, quin goig d'entitat. Demà escolliran probablement a l'Aida Leal, secretària general i a la Míriam Aranda, cap de gestió. Bones amigues que assumeixen noves responsabilitats. Plegarà en Micky López, una bona peça que em nego a pensar que la seva etapa escolta està dient punt i final. És un dirigent que l'escoltisme català necessita en els reptes que s'hi plantegen.