17 de novembre del 2010

Vols saber quins municipis han aprovat la Moció en favor del Pacte Nacional per a la Laïcitat?

És possible que siguin més, de moment hem rebut Les Borges Blanques, Castelldefels, Caldes de Montbui, Gavà, Lleida i Tiana. Seguim treballant per rebre els màxims suports dels municipis en favor d'un Pacte Nacional per a la Laïcitat.

Adjunto el model de moció:


MOCIÓ QUE PRESENTEN ELS GRUPS MUNICIPALS ....................... DE L'AJUNTAMENT DE ................... AL PLE DEL MES DE ................ DE L'ANY ............

EXPOSICIÓ DE MOTIUS:

Aquests darrers anys estem vivint una crisi econòmica d’abast global que planteja reptes que són de resolució complexa però necessària. Com és habitual, aquesta crisi està tenint el seu principal impacte en les classes populars, i està generant situacions de desigualtat. Són aquestes situacions les que poden afavorir una fractura de la convivència, on el racisme i la intolerància religiosa es barregin podent arribar a provocar greus esclats xenòfobs. La crisi, doncs, pot afavorir situacions socials conflictives. Aquestes situacions, on poden tenir els efectes més directes és, precisament, als pobles i ciutats.

L’adopció de mesures destinades a posar solucions a aquestes possibles situacions conflictives ha d’estar en la primera línia de l’agenda política, social i mediàtica del país. Però això s'ha de fer plantejant un debat serè i de fons. Catalunya i els seus municipis estan en condicions d’abordar aquest debat sense cap tipus de complexe.

Amb aquest objectiu el Moviment Laic i Progressista ha plantejat als partits polítics de l'arca parlamentari català la necessitat d'encetar un gran debat públic, un debat polític i social que tingui com a objectiu arribar a un gran Pacte Nacional per la Laïcitat. Aquest gran acord per la laïcitat ha de ser un pacte de país, un pacte que compti amb la participació activa del conjunt de la ciutadania: associacions cíviques i confessions religioses, partits polítics, agents socials, comunitat educativa, món acadèmic, mitjans de comunicació, etc.

I ha de ser un pacte que tingui com a objectiu potenciar els valors de la llibertat de consciència i de religió, el pluralisme, la igualtat, el respecte, i la cohesió com a pilars fonamentals de la convivència al nostre país. Aquests són els fonaments de la laïcitat. Perquè la laïcitat constitueix una ètica civil, universalista i independent de qualsevol confessió o ideologia. Només des de la laïcitat, la llibertat de pensament i el pluralisme es pot construir una societat lliure i plenament democràtica.

A la proposta del Moviment Laic i Progressista s'hi han adherit més d'un centenar d'entitats socials catalanes, així com més de 800 persones a títol individual.

Atès que són els municipis els que han de gestionar els possibles conflictes socials generats a partir de situacions de crisi com la que estem vivint en l'actualitat

Atès que és també en els municipis on desenvolupen la seva activitat les entitats impulsores de la proposta d'arribar a un Pacte Nacional per a la Laïcitat



ACORDS:

MANIFESTAR l'acord de l'Ajuntament de ........... d'adherir-se a la proposta impulsada pel Moviment Laic i Progressista de demanar als partits polítics catalans que impulsin un debat que permeti arribar a la signatura d'un Pacte Nacional per a la Laïcitat.

COMUNICAR aquest acord a tots els partits de l'arc parlamentari català i al Moviment Laic i Progressista.